Украјина и Запад: Варшавско ”безецовање”

06-06-2014 08:07:33 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Nikolay Lazarenko/ vostok.rs |


Петра Порошенка су у Варшави ”безецовали”. Тако су назвали експерти сусрет новоизабраног председника Украјине са америчким лидером Бараком Обамом. Председник-олигарх се нада да ће му Вашингтон помоћи да се утврди на климавом трону. А шта од Порошенка очекује Обама?

Барак Обама, очигледно, веома се брине за судбину Украјине. Нису стигла да се 25. маја затворе биралишта, а амерички председник је изјавио да просто једва чека плодотворну сарадњу са Петром Порошенком. Да приметимо да су гласове бирача тада тек почели да пребројавају. Сада у европској турнеји председника свемоћне Америке сви говори и преговори су о Украјини. Још и о томе како да се сачувају савезници из НАТО-а од ”распојасале” Русије.

То што је Порошенко похитао у Варшаву на састанак са Обамом, наравно, никога није зачудило. Сада му је неопходно не само да добије подршку, већ и да провери ширину датих овлашћења, сматра доктор политичких наука Дмитриј Јефременко.

Пре свега, то је својеврсно ”безецовање”, званично представљање Порошенка као новоизабраног председника западним партнерима. И такав сусрет треба да ојача позиције Порошенка унутар Украјине. Јер није тајна да Порошенко има велике тешкоће са формирањем сопственог тима и са подршком Врховне Раде.

Још важнији моменат за Порошенка са унутарполитичке тачке гледишта је да утврди да ли ће га подржати САД у случају да распусти Врховну раду и да одржи превремене парламентарне изборе.

Поред тога, Порошенку је неопходно да усагласи са својим покровитељима позиције у спољнополитичким питањима. Предстоје његови преговори са Москвом. И у том дијалогу новом председнику Украјине просто је неопходна страна подршка, истиче руководилац центра за анализу међународне политике Института за глобализацију Михаил Нејџмаков.

Пре свега, наравно, Кијев моли финансијску подршку: економска ситуација у Украјини је крајње сложена. И да скренемо пажњу на то да је једну од првих изјава после свог избора Порошенко дао у том кључу да моли војну подршку САД. Наравно, и он сам и главни фактори украјинске политике одлично схватају да САД неће директно да се мешају у конфликт званичног Кијева са Доњецком и Луганском. Пре је то увијена молба о војно-техночкој помоћи, тачније о испорукама наоружања по олакшаним ценама или чак бесплатно.

У Варшави Порошенка је пред састанак са Обамом обрађиво Џон Кери. А о резултатима састанка ”чоколадног председника” са америчким покровитељем саопштили су, као што се и очекивало, штуро. Размотрили су наводно план регулисања ситуације у Украјини и смањење енергетске зависности Кијева од Русије. Како стране виде ово смањење зависности јасно је: дати Југоисток са његовим резервама гаса из шкриљаца на вољу колегама-олигарсима из САД. Истина, Доњецк и Луганск се из неког разлога противе том мудром решењу — тако да су Обама и Порошенко размотрили још и учешће Вашингтона у припреми украјинских војника и безбедносних структура.

Аналитичари истичу: Американци су потрошили огромне паре да би довели Украјину до данашњег стања. Њихов главни циљ је да поврате утицај у Европи. Вашингтон свим силама покушава да раскине трговинско-економске везе између ЕУ и Русије, и Порошенко у тандему са новим украјинским властима у тој схеми главни је инструмент. И то што се достизање тог циља плаћа животима стотина људи, Обамину администрацију не брине. Као што је нису бринуле жртве у Тунису, Египту, Либији, Јемену.

Читајте више наУкрајина из минута у минут