Сиријски избори изблиза

06-06-2014 10:35:12 | | Глас Русије, фото: AP/Dusan Vranic/ vostok.rs |


Интервју специјалног извештача Гласа Русије Леонида Сигана са председником Европског Центра за геополитичка истраживања доктором Матеушом Пискорским.

Затекао сам вас у Сирији, где сте пратили ток председничких избора у овој земљи. Ови избори, као што је свима познато, протицали су у условима сличним ситуацији у Украјини — у току грађанског рата. Какве сте видели сличности, а какве разлике?

- Желим да истакнем да су сиријски избори протекли у бољој ситуацији него у Украјини. У поређењу са украјинским, одазив на изборима у Сирији је био многи виши, и већина становника је признала ове изборе легитимним. Изборе у Сирији никако не можемо назвати покушајем легитимизације преврата који противречи Уставу. У Сирији сви кандидати за председничку дужност имали су једнаке могућности спровођења и учешћа у предизборним кампањама. На тај начин, председнички избори у Сирији у поређењу са изборима у Украјини били су танспарентни и одговарали су свим демократским нормама. Разлика се састојала само у томе што САД као светски хегемон признале су украјинске изборе, за разлику од сиријских. То је лицемерје и несумњиво пример примене политике двоструких стандарда.

Запад је без колебања и сумње признао резултате преседничких изобра у Украјини. Да ли постоји нека нада да председничке изборе у Сирији чека иста судбина? Или ће Запад и даље спонзорисати наоружању опозицију, фактички повезану са Ал-Каидом?

- Мени се чини да тежња Сирије ка тешњем савезу са алтернативним интеграционим блоком, имам у виду преговоре које Сирија води са Русијом, сама чињеница недавне посете потпредседника владе Дмитрија Рогозина Сирији доприноси томе да се Запад неће одлучити на војну интервенцију у овој земљи. Мада ће и даље покушавати да сеје хаос у Сирији помоћу својих пријатеља — земаља Персијског залива.

Што се тиче признања резултата председничких избора, мени се чини да пре или касније, узимајући у обзир да ће изабран за шефа државе Асад остати на власти, Запад на крају крајева бити приморан да призна чињеницу да су избори успели. Вероватно се то неће десити у скоријој будућности. Али то је лицемерје, зато што у Женевском Споразуму један од услова за мирно регулисање конфликта у Сирији били су слободни председнички избори. И они су одржани!

Леонид Сиган,


КАТЕГОРИЈЕ