Г7 и Путин: прелаз Обаме из источне Европе у реалност

06-06-2014 09:07:06 | | Глас Русије, фото: REUTERS/YVES HERMAN/ vostok.rs |


Бриселски састанак Групе 7, без Русије одржан 4-5 јуна, завршио се веома предвидиво- издавањем декларација солидарности у приступу украјинској кризи, без конкретних детаља. Немачка, Британије, Француска и Италија су Обами по обичају, обећали да ће га подржати у спровођењу санкција према Русији. Обама се, опет, по обичају, обрадовао.

И уопштено гледано, када је Обама стигао у Брисел и сусрео се са „старим“ чланицама ЕУ, то је изгледало као нешто више него само лет из Варшаве у престоницу ЕУ. Више је некако подсећало на „прелаз“ Обаме из жељеног у реалност. Данас ће у Нормандији бити и последњи дан Обамине четвородневне европске туре.

У Варшави су се чули аплаузи поводом најављеног „јачања утицаја НАТО“ и „обуздавања Русије“. У Бриселу пак суздражана европска љубазност уз обећања да ће поразмислити о „трећем пакету“ санкција против Москве. После таквог „поразмислити“ Еврољани су у хору изјављивали још није време, још се морамо позабавити дипломатијом, успоставити дијалог са Русијом итд. Стивен Харпер, предани канадски премијер, обрадовао је свог друга Обаму. Он је, према речима његове службе за односе са медијима долетео у Европу како би зауставио сваки импулс западних држава на нормализацију односа са Русијом“. Имајући у виду колики је реални утицај Канаде на Европу, то је без сумње било изјављено у стању налета јаког темпереманета.

После серије преговора америчког председника у Европи и самита „Групе 7“ у Бриселу, главно питање, које разматрају сва европска издања- да ли ће се председник Русије Владимир Путин и председник САД током свечаности у Нормандији 6.јуна заправо и срести. Манифестације ће бити одржане поводом отврања Другог фронта 6.јуна 1944.године.

Сам руски председник је у опширном интервјуу француском радију „Европа-1“ и телевизијском каналу ТФ-1 изјавио да је спреман да се сретне са Обамом у било које време. Ако САД то не желе, то је њихов избор, а не избор Русије. А изоловати Русију у савременом свету просто је немогуће, рекао је Владимир Путин:

- Русија је највећа држава на свету по својој територији. Веома је тешко окружити је. А осим тога, свет се толико брзо мења да је чак и виртуелно то тешко учинити. Ми, наравно, видимо покушаје администрације САД да изврше притисак на своје савезнике, користећи своје отворене лидерске позиције у западном друштву, како би извршили свој утицај на политику Русије. Политика Русије спроводиђе се искључиво имајући у виду наше националне интересе. Ми наравно, узимамо у обзир и мишљење наших партнера, али, руководићемо се најпре интресима руског народа.

Уопштено, овај је бриселски самит без Русије изазвао чудан утисак: нешто попут сусрета петорке- европске земље чланице групе плус Јапан, наспрам САД и Канаде.Ни Европљани ни Јапанци нису спремни да заиста обрадују Обаму увеђењем следећег пакета санкција.Европа још увек има огромне користи од спремниекономских односа са Русијом.

Осим оних који одавно имају развијен синдром русофобије,одсуство Русије на самиту никога није радовало, већ су га прихватали као привремени, апсурдни неспоразум, сматра експерт белгијског центра међународних студија из Гента, Петер Дебер:

- Постоји низ питања, чије је решавање немогуће без Русије. То је сад, пре свега, Украјина. Без учешћа Русије немогуће је решити ову кризу, она мора бити укључена у дијалог. Такође, постоје и друга питања: Иран, Северна Кореја. На овим преговорима, кардинално је важно учешће Русије. То се такође тиче и питања промене климе, енергетске безбедности и борбе против тероризма и продаје наркотика. При решавању ових питања, лидери „групе 7“ ће у будућности осетити одсуство Русије.

Старе чланице ЕУ другачије реагују на Обаму од „младих“. Одмах након завршетка састанка председник Француске Франсоа Оланд је изјавио да нема намеру да отказује споразум са Русијом о испоруци носача хеликоптера „Мистрал“. Чак и под јаким притиском Вашингтона. А тужилаштво Немачке је изјавило да започиње обимну истрагу поводом шпијунаже коју је спроводила америчка обавештајна служба над канцеларком Меркел и милионима немачких грађана.

Што се тиче прославе Дана Д, протокол Јелисејског дворца је већ објавио да је све спремно и детаљно испланирано, како не би били допуштени било какви пропусти. Иако саму могућност сусрета Владимира Путина и Барака Обаме нико није оповргао. И први предзнак тога да до овог сусрета заиста и може доћи, је већ заказани сусрет државног секретара Џона Керија са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом. Обично се шефови дипломатије не сусрећу без јаког повода.

Андреј Федјашин,

Читајте више наУкрајина из минута у минут