Избори на Косову: предстоји замена?

05-06-2014 05:27:31 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Пошто 5. маја "премијер" Косова Хашим Тачи није успео да провуче кроз парламент Закон о формирању косовске Националне армије, он је одлучио да га распусти и да закаже нове изборе. Они ће бити одржани у недељу, 8. јуна.

Да подсетимо да су ”непослушни” србски посланици бојкотовали учешће у седницама парламента и самим тим нанели снажан удар репутацији свемоћног Хашима Тачија. Јер он је обећао Бриселу да ће армија од 5000 људи бити формирана по сваку цену. Истина, при томе је требало испоштовати ”демократска правила игре”. Али представници српске мањине рекли су одлучно ”не” Тачију и његовом клану.

Сада на Косову живи преко 100 хиљада Срба. Они не желе нову армију која у сваком тренутку може да окрене бајонете против њих. Наравно да Брисел и до дана данашњег покушава да смири косовске Србе, тврдећи да нова армија на Косову неће улазити на територију србских енклава у северним регионима. Ових дана ”умиривању” Срба се придружио и амбасадор САД у Приштини, госпођа Трејси Ен Џејкобсон. Она је наступила на телевизији Косова и Метохије у програму Слободно србски и много је говорила о томе да Србе на Косову чека ”светла будућност”, да ће њихова права бити поштована. Најважније, подвукла је госпођа Џејкобсон, не треба бојкотовати изборе:

- После избора ће бити формиран нови парламент у којем ће бити представници србских странака. Они ће радити у новом парламенту како би утицали на усвајање закона.

САД одавно командују на Косову и покушавају да поставе потребне људе на потребна места. 30. маја Међународни институт за блискоисточна и балканска истраживања (IFIMES) у Љубљани објавио је чланак о предстојећим парламентарним изборима на Косову. Аутори посебно истичу да у западним престоницама, нарочито у Берлину, већ не крију јавни интерес да смене бивше војне лидере. Берлин сматра да за замену Хашима Тачија и његовог ”тима” постоје објективни економски разлози. Јер "премијер" Тачи тако и није успео да победи корупцију и криминал, који као рак прождиру Косово и Метохију. У истраживању IFIMES подвлачи се да је Косово рај за организовани криминал и корупцију, где су политичари и мафија тесно међусобно повезани.

Какву "владу" ће добити Косово после избора 8. јуна треба да реше бирачи — закључују аналитичари љубљанског Међународног института за блискоисточна и балканска истраживања.

Константин Качалин,