Европско путовање америчког председника

04-06-2014 04:48:19 | | Глас Русије, фото: AP/Charles Dharapak/ vostok.rs |


Европско путовање председника САД Барака Обаме је започело. Он креће на други континент како би убедио своје европске партнере да не одустају од строге политике према Русији. О томе пише Вол Стрит Џорнел.

Како истиче саговорник издања у Обаминој администрацији, Бела кућа не жели да Европа мирно одахне после председничких избора у Украјини и ослаби притисак на Москву. У плановима председника је између осталог посета самита у Бриселу и састанак са новоизабраним председником Украјине Петром Порошенком.

САД током читаве украјинске кризе плаше читав свет тиме да ће се Русија управо умешати, а можда и да се већ меша у конфликт. Ухвативши се за сваки погодан случај, Вашингтон наговара своје западне пријатеље да уведу против Русије санкције. Европа се труди да делује што је могуће суздржаније — о томе како озбиљне санкције могу да утичу на економију није говорио само онај кога је мрзело. Са своје стране САД, настављајући да обећавају свету руску интервенцију у Украјини, сваки пут се труде да смисле нову ”црвену линију” после које ће сигурно увести праве сакнције. Последња таква линија били су председнички избори у Украјини. Наде Беле куће да Русија заиста може да се умеша у послове суседне државе нису се оправдале. И европљани, који су расположени за сарадњу са Русијом, одахнули су са олакшањем: нове санкције неће морати да буду уведене.

Зато Барак Обама, који је још до недавно убеђивао своје грађане у свемоћ САД, морао је да се упути у Стари Свеет, како би тамо сви знали: курс САД је једини прави. Главни циљ ове посете је да се не дозволи ЕУ да ублажи став према Русији, уверен је заменик директора Центра за украјинистику и белорусистику Московског државног универзитета Богдан Беспаљко.

- Када се Русија не подлеже провокацијама специјално за то направљеним, односи између ње и ЕУ и даље остају прилично топли, повољни за обе стране. То не одговара САД, за које је хаос на територији Украјине један од иструмената за рушење сличне сарадње. Зато сада путем састака са Порошенком и путем притиска на европске политичаре, Обма ће се потрудити за пооштри став ЕУ према Русији, да натера ЕУ да више помаже Украјини финансијски и економски и да је одвоји од Русије.

Ову тачку гледишта потврђује и Бела кућа. Вол Стрит Џорнел цитирао је речи представника председничке администрације о томе да свет не треба да се опусти, без обзира на то што су избори Петра Порошенка у Украјини прошли без инцидената. Тако и не дочекавши интервенцију Русије, Барак Обама ће све једно покушати да убеди своје слушаоце на бриселском самиту да су озбиљне економске санкције једноставно неопходне. Истина, такав притисак на европске лидере на крају крајева може да доведе до супротних резултата, сматра заменик директора центра за политичко информисање Алксеј Пањин.

- Очигледно да ће Барак Обама покушати и даље да настави ону политику коју САД исповедају у последњих неколико месеци. Ипак, у датом случају, како се чини, постоји вероватноћа да ће све веши притисак изазивати само резигнираност европских партнера, који већ — што им служи на част — почињу да схватају да САД у датом случају нису најбољи саветник, пошто се тобоже иза поштовања интереса Европе виде интереси пре свега САД.

Не треба очекивати сензације и од сусрета Барака Обаме са Петром Порошенком, кога су изабрали у Украјини за председника. У Вашингтону са њим су се упознали много пре избора, а сада, како сматрају експерти, потребно је једноставно упоредити сатове. Како је саопштила Бела кућа, биће речи о стабилизацији економије, слабљењу напетости и неопходности дијалога и јединства. Истина, највероватније ове апстрактне изјаве и обећања помоћи традиционално ће остати на нивоу реторике.

Марија Баљабина,