ЕУ има решење за Србију – ``спасиће`` је дрога и проституција

05-06-2014 03:19:19 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/notfrancois/cc-by/ vostok.r |


Економски стручњаци се слажу око тога да Србију ове године очекује смањивање привреде, односно улазак у рецесију. Међутим, судећи по „генијалном“ рецепту ког су примениле неке водеће европске земље, чини се да сада постаје јасно на који ће начин и Србија својим приближавањем Европској унији моментално „ојачати“ своју привреду – за рачун дроге, проституције, шверца цигарета и кријумчарења алкохола.

Дакле, по речима члана Фискалног савета Владимира Вучковића, чак и пре катастрофалних поплава које су нанеле огромну штету домаћој економији, било је јасно да у 2014. години Србија не може рачунати на раст привреде, а поготово је после водене стихије постало „сасвим извесно да ће Србија склизнути испод нуле, у рецесију”. Сличног је мишљења и професор београдског Економског факултета Милојко Арсић, који је у изјави за лист „Политика“ казао да Србију нема шта да „погура”, зато што је ефекат раста због извоза „Фијата” исцрпљен, и само ванредно добра пољопривредна сезона би омогућила раст, а то се сигурно неће десити због поплава.

И ту долазимо до блиставог „решења“ за рецесију ког су изумеле земље Европске уније, а које ће највероватније бити примењено и у Србији, с обзиром да су нам баш оне највећи узор у свему.

Наиме, у складу са новим методима обрачуна које је дефинисала Европска унија, Велика Британија је почела у свој бруто домаћи производ да укључује и приходе од црне економије, а то значи од производње наркотика и проституције, због чега британски Завод за статистику очекује раст БДП-а у тој земљи за најмање један проценат. Штавише, британски економисти су изнели оцену да половина конзумиране дроге марихуане потиче из саме Велике Британије, што по њима може имати позитивне ефекте на тамошњу пољопривреду.

На исти начин ће од октобра и у Италији бити ојачана национална привреда, с обзиром да ће у бруто домаћи производ бити урачунати и приходи који су стечени од продаје дроге, кријумчарења алкохола, шверца цигарета и проституције, од чега ће италијански БДП порасти за читава два процента. При том ће процена прихода од проституције да се базира на броју проститутки, а када је реч о величини нарко-бизниса, он ће се процењивати на основу потрошње дроге у тој земљи.

Таква промена обрачуна БДП-а је већ добила подршку Европске уније и благослов европске Агенције за статистику, што значи да ће ускоро Италија да се придружи Великој Британији и Холандији које су помоћу додавања проституције и дроге у свој бруто домаћи производ значајно „повећале“ привредни раст.

И на крају, шта вам пада на памет – како ће Европска унија пре или касније и Србији посаветовати да реши проблем свог негативног привредног раста? Наравно, ако узмемо у обзир искуства малопре поменутих земаља, онда је сасвим очекивано да ће неки „генијални“ европски комесар у посети Београду, лаконски поручити да и Србија треба укључити приходе од проституције и дроге у обрачун БДП-а. И ето европског решења за српску рецесију, док си рекао „кекс“. Или тачније речено - док си рекао „дрога и проституција“.

Ратко Паић,