Рат без победника: САД покушавају да побољшају односе са Талибанима

04-06-2014 12:56:37 | | Глас Русије, фото: FOTOBANK/ vostok.rs |


Талибан је пустио америчког војника, који је био у заробљеништву пет година; САД су узвратиле ослобађањем петорице чланова покрета, који су ухапшени под сумњом за терористичке активности.

И мада Вашингтон сматра да то може значити почетак мирног решавања конфликта у Авганистану, многи сумњају у могућност дијалога са побуњеницима. Детаље је изнела новинар RT Гајане Чичакјан.

После вишегодишње борбе са Талибанима САД покушавају да се помире са њима. Према речима министра одбране Чака Хејгела, Вашингтон се нада да размена заробљеника може бити почетак нових преговора.

„Ми се надамо да то може бити почетак, Као што знате, ми смо одлучно подржавали напоре Авганистанаца у постизању споразума са Талибанима“, рекао је Хејгел.

Али, када је Барак Обама постао председник, он је давао другачије изјаве.

„Талибани су жесток, репресиван и радикалан покрет. Ми ћемо реализовати војну стратегију која ће омогућити да се преузме иницијатива од Талибана“, говорио је он раније.

Како би се тај циљ остварио, Обама је повећао број америчких војника у Авганистану, практично три пута – са 30 на 100 хиљада људи. Скоро 80% погибија америчких војника се догодило после тог повећања.

Ипак, ни повећање контингента, ни звучне изјаве нису помогле да се добије рат. САД су пре две године водиле преговоре са Талибанима поводом споразума о размени заробљеника. Вашингтон је био спреман да ослободи неколико Талибана из Гуантанама, али су преговори обустављени.

„Притисак и очајни покушаји америчке владе да се почне са преговорима – то је признање да ми одлазимо, да наш утицај врло брзо слаби и да ће вакуум, који се образовао, попунити Талибани (у владином сектору) и, вероватно, нови савезници Авганистана“, изјавио је у емисији RT резервни потпуковник ратне авијације САД Карен Квиатковски.

Стиче се утисак да је Вашингтон коначно схватио да у овом рату нема победника. Ми видимо како САД праве уступке Талибанима – тој истој организацији, с којом је борба трајала дуги низ година, коштала милијарде долара и однела хиљаде људских живота.