”Српску” свињетину испратили из Русије

03-06-2014 12:06:57 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/ bvalium/cc-by-sa 3.0/ vost |


Да ли је за руско-српске економске односе могућа варијанта Angry birds, у чији релативно миран живот су се умешале ”гадне зелене свиње”?

Стручњаци руског Росселхознадзора пресекли су покушај увоза партије шверцоване свињетине са територије Србије. Под етикетом свињског шпика у Русију је допутовала свињска кожа са фалсификованим документима и препакована у хрватским и шпанским фабрикама. После прегoвора са србским колегама било је предложено да се спроведе службена истрага, а сама процедура испоруке српске свињетине на територију Царинског савеза нешто је пооштрена.

Да подсетимо да сада из ЕУ у Русију свињетина не стиже. Европски партнери из неког разлога воле да доводе ове чистунице животињског света у контекст неслагања ЕУ и Русије поводом Украјине. Ако хоћете, као економске санције Русије против ЕУ. Ипак ограничења су везана са епидемијом вируса афричке куге, чије размере, како сматрају руски експерти, европске колеге су потцениле. Излаз је очигледно у уклањању проблема. Да подсетимо да је недавно Москва дала зелено светло за испоруке свињетине из САД, тачније продукције оних фарми које су одустале од коришћења додатака исхрани забрањених руским законима.

И тако да ли је за руско-српске економске односе могућа варијанта Angry birds, у чији релативно миран живот су се умешале ”гадне зелене свиње”? Мишљење Мирослава Здравковића, уредника интернет-издања Макроекономија:

- Ја мислим да ову информацију Тужилаштво и други органи Русије и Србије требају под хитно да испитају како би се спречило да се направи брука у нашим односима и да се на тај начин осујети могућност да се битно повећа размена између Србије и Русије. Укупан увоз пољопривредних производа у Русију је на нивоу од преко 30 милијарди евра. У томе је увоз из Србије само неких 0,5 посто. Што значи да Србија може битно да повећа учешће у укупном увозу хране. Извоз пољопривредних производа из Србије у Русију је у марту ове године био 15 милиона евра. Највише кукуруз, затим јабука и на трећем месту је свињетина. Потенцијали су изузетно велики.

Треба схватити да су за руско тржиште карактеристичне строге мере контроле. То не значи да је у ЕУ нешто другачије, само, да ли тамо чекају српску продукцију?

- Ригорозна су и друга тржишта, попут Европске Уније, где је Србија неконкурентна услед несразмерно већих субвенција произвођачима било које земље ЕУ. Сточарство у Србији је веома угрожено, јер је претходних година дошло до огромне пенетрације извоза из Немачке, Шпаније и Хрватске, што чини велику штету србским пољопривредницима. Смањује се из године у годину и број живе стоке. Уколико бисмо имали растући гарантовани извоз меса у Русију то би битно утицало на обнову сточарства у Србији. Само је потребно наћи механизме ригорозне контроле да се избегну такве ситуације као што је сада уочена. И организовати пољопривредну производњу на начин да буде стабилан снабдевач меса за руско тржиште. Оно што је потребно србском сељаку је гарантован откуп.

Тимур Блохин,