Пушачи у Русије су остали без кисеоника

01-06-2014 05:34:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Русији ће од 1. јуна бити пооштрен закон против дувана. У кафићима и ресторанима неће бити зона за пушаче, пушење је забрањено у хотелима, тржним центрима, возовима на дугим релацијама, а из излога продавница ће нестати дувански производи.

Прва фаза овог закона је ступила на снагу пре годину дана и по подацима Министарства здравља то је већ довело до смањивања стопе смртности од болести срца и крвних судова. Без обзира на то, закон има мноштво противника – између осталог, угоститељи се плаше одлива гостију.

31. мај је Светски дан одрицања од дувана. Отворено ћемо рећи да то није најпопуларнији празник на свету. Али било би корисно да становници Русије ове године обрате пажњу на њега и да се евентуално придруже онима који су се већ одрекли штетне навике. Зато што ће већ следећег дана, 1. јуна, пушач у Русији морати да се потруди да пронађе место на којем ће моћи да дими. Одмах ван граница стана почињу забране: у улазу се не сме, на аутобуским станицама не сме, у подземним пролазима не сме, у канцеларији не сме, на железничким станицама не сме, на аеродромима, плажама и стадионима – такође не сме. Просто напољу, у принципу може, али треба пазити да у близини нема дечјих и школских установа, болница, метро станица, музеја, позоришта и тако даље.

Пушачи су годину дана живели у оквиру ових ограничења. Међутим, закон против дувана сад у потпуности ступа на снагу. То значи да путник воза на дугим релацијама може да узме цигарету само на станицама на отвореним перонима, а путник приградског електричног воза – уопште нигде на линији. Посетиоци центара за трговину и разоноду и хотелски гости се такође лишавају могућности да диме. А још у клубовима, баровима и ресторанима неће бити поделе на зоне за госте пушаче и непушаче. Од сад су места друштвене исхране – зоне слобоне од дуванског дима. Ова последња околност је изазвала највеће негодовање, не само међу пушачима, већ и међу бизнисменима. Угоститељи се брину да ће остати без великог броја посетилаца – оних који воле да попуше цигарету уз чашу коњака или шољицу кафе. Уосталом, не деле сви предузимачи овакве бојазни. Светско искуство показује да се прво заиста запажа одлив посетилаца, али зато њихов број достиже ранији ниво због породичних посета, истиче сувласник угоститељске управљачке компаније Life Pub Group Денис Бобков.

- У овом закону постоје само плусеви, не видим минусе. Једноставно, људи ће мање пушити, и самим тим чинити пријатнијим боравак у ресторану других гостију који не пуше. Тим пре што се закон уводи лети. Напољу је топло и нема никаквих проблема да човек изађе да попуши. Вероватно се неће мање пушити, али неће ни мање пити и јести.

По подацима Министарства здравља РФ захваљујући закону против пушења је већ смањена смртност услед болести срца и крвних судова. Између осталог, у јануару 2014. године од ових болести је умрло 15% мање грађана РФ него у току истог месеца годину дана раније. Осим тога, становници Русије приметно мање пуше. То се види на основу количина продаје дуванских производа. У првом кварталу 2014. године Japan Tobacco International је изјавио да је испорука цигарета за Русију смањена за 12,1%. Philip Morris International је објавио да су испоруке смањене за 8,9%. A British American Tobacco је у кварталном извештају забележио пад продаје на руском тржишту за 12%. Пооштравање закона од 1. јуна прети још већим губицима произвођачима дувана и цигарета. Вероватно је због тога забрана пушења у ресторанима изазвала толики талас негодовања, сматра председник управног одбора Међународне конфедерације друштва потрошача Дмитриј Јањин.

- Од забране пушења не пате пре свега пушачи, они напротив, причињавају себи мању штету, већ су то дуванске компаније. Зато што у току дана човек у чијој канцеларији је затворена просторија за пушење, не пуши више 20 цигарета, као што то сад чини просечан пушач у Русији, већ свега 12.

А да редове окорелих љубитеља дуванског дима у Русији не би попуњавали нови чланови, од 1. јула на снагу ступа још једна норма. У продавницама више неће моћи да се виде кутије цигарета или њихове слике. Уместо њих ће бити ценовник одштампан на белом листу. Цене ће, узгред речено, такође бити више. Очекује се да ће 2015. године једна кутија у сегменту просечних цигарета коштати око 68 рубаља (2 долара), а 2016. године – 91 рубљу (2,7 долара).

Татјана Табунова,