„Гасни безобразлук“ Украјине

01-06-2014 02:18:41 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Sergey Starostenko/ vostok.r |


Русија, Украјина и Европска унија ће у понедељак наставити преговоре о дуговањима Кијева за гас и даљим испорукама „плавог горива“. По тврдњи украјинске стране, она је у петак уплатила Русији новац ради измирења дела дуга који Кијев не оспорава - $786 милиона.

Новац ће тек у понедељак стићи на рачун „Газпрома“. Притом су раније и руски и европски представници саопштили да се Украјина наводно слаже с тим да је дуг по стању почетком априла износио $2,2 милијарде.

Русија је поново изашла у сусрет Украјини, констатовао је европски комесар за енергетику Гинтер Етингер. По његовим речима, Москва је прво као услов за даљи дијалог истицала плаћање свих испостављених рачуна – 2,2 милијарде. Али, у петак су руски представници пристали да наставе преговоре, сачекавши приспеће чак и очигледно мање суме. Руски министар за енергетику Александар Новак је истакао да је ситуација врло једноставна:

- Постоје два важећа уговора која нико није укидао и које све признају. У оквиру ових уговора „Газпром“ у потпуности извршава своје обавезе у вези с испоруком гаса и плаћањем транзита. Цена се одређује по формули. И у принципу, да Украјина не одбија да плаћа и да се договори о новој цени имали бисмо уобичајену ситуацију. Ми смо спремни, што се каже, да учинимо леп потез – да дамо неке попусте, да размотримо питање регулисања ситуације о дугу. Ипак, практично се већ пола године акумулира дуг за испоручени гас. А од краја фебруара није уплаћен ни један цент ни долар.

Како је у петак изјавио председник владе Русије Дмитриј Медведев, Москва у овој фази треба да се увери у то да Украјина жели и да је почела да плаћа. Свака друга поставка питања је немогућа, истакао је премијер. „Кад чујем: „Дајте нам другу цену, па ћемо платити,“ – то је безобразлук. Пристојни партнери се овако не понашају, тако се не понашају чак ни људи који нису баш најбоље васпитани.“

Украјински дуг за руске испоруке је почео да се ствара у новембру прошле године кад је гас Кијев коштао $380 по хиљади кубних метара. Од почетка 2014. године је почео да важи додатни попуст и стварна вредност гаса је пала на $268. Међутим, Русија од априла није добила било какав новац, укинула је све попусте – то је предвиђено уговором. У априлу и мају Украјини је гас испоручиван по цени од $485. Полазећи од ове динамике промене цене Русија обрачунава дуг Кијева. Али тамо неки, као што се испоставило у петак, „праведном“ сматрају само цену од $268 и желе да полугодишњи дуг обрачунавају управо по њој. Премијер-министар којег је поставила Врховна рада, Арсеније Јацењук, је изјавио да Украјина никад неће прихватити цену од „скоро 500“ долара и да ће се преговори у понедељак завршити или потписивањем новог споразума о испоруци гаса или ће се Кијев обратити међународном суду.

Ипак, без обзира на то по којој цени да се обрачунава дуг, Украјина свеједно нема новца. У суштини, плаћаће Европа. Комесар Етингер је у петак признао да је ЕУ потребна украјинска „цев“, пошто засад ни „Северни“, ни „Јужни ток“ не могу у потпуности да реше проблеме за 2014. годину. „Није наш задатак да плаћамо непосредно „Газпрому“. Али морали смо да помогнемо Кијеву и да му омогућимо да плати за себе,“ – рекао је Етингер имајући у виду финансијску помоћ ЕУ.

Европски фактор је веома важан, истиче шеф комитета Државне думе за енергетику Иван Грачев.

- То што Украјина слуша аргументе Европе је плус. Испоставило се, ако Европа инсистира, ако се Европа договара с Русијом, Украјина је у суштини, приморана да поштује ове одлуке. Зато су шансе за понедељак нормалне. С тим да цена може да се снизи од 485 долара сложили су се и „Газпром“ и министарство енергетике, и Дума. Тако да ће можда предмет преговора бити да цена за Украјину буде с попустом, као што је у Европи – да буде слична средњоевропској.

По проценама стручњака, средњоевропска цена руског извозног гаса ове године износи $372 за хиљаду кубних метара. Притом се зна, на пример, да Турска плаћа $400, Немачка - $380, Чешка - $430, Бугарска - $360, а Литванија – око $500. У сваком случају, Русија ће разматрати евентуални попуст за гас који се испоручује Украјини у оквиру тржишних услова, а цена коју Кијев предлаже од $268 се у њих никако не уклапа, истакао је министар за енергетику Новак.

Проблем је још и у томе што је остало врло мало времена. „Газпром“ због дугова пребацује Украјину на авансно плаћање. Ако Кијев у понедељак не плати авансни рачун за јун, Русија у уторак, 3. јуна има сва права да у потпуности искључи гас Украјини.

Читајте више наУкрајина из минута у минут