Како да се направи бизнис на интернету

01-06-2014 02:16:18 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/José Goulão/cc-by-sa 3.0/ v |


Александар Агапитов из града Перм у Предураљу никада није волео онлајн-игре, међутим, управо у тој сфери је он направио бизнис са прометом од више милиона долара и постао милионер. Он је смислио како да поједностави плаћање у компјутерским играма.

Компанију Xsolla је Агапитов основао као студент прве године математичког факултета у Перму 2005. године. У интернету сваки дан има тема, ка којој може да се заради, сматрао је Агапитов, те је одабрао тему мењања електронских валута. Тако је настао домен 2 pay . ru . Његови корисници су могли да дозначе новац, например, са WebMoney на Яндекс.Деньги, платећи Агапитову малу провизију. Међутим, било је потребно да нађе своју јединствену нишу у бизнису.

Операцијама са валутама у играма се нико специјално није бавио. Руски власници онлајн-игара су давали налоге за операције мењања валуте својим сарадницима или посредницима. Они су добијали плаћање од корисника, дозначивши новац издавачима игара, тек затим је корисник добијао игарску валуту. Треба аутоматизовати тај процес, додавши 2 pay још једну функцију, - одлучио је Агапитов.

Александар је измислио решење: реквизити корисника у конкретној игри су повезани са бројем од 7 бројки. Притиснувши на терминалу дугме 2 pay и свој број, клијент је одмах ставио новац на свој рачун. Новац је стигао попут реке, служба подршке је постала даноноћна. У јулу 2009. године Александар је пошао на изложбу онлајн-игара у Немачкој, у Лајпцигу, те донео два уговора с крупним компанијама-разрађивачима. Међутим, њега је највише привлачила Силицијумскка долина. Исте године је он отишао на сличну изложбу у САД, у Калифорнију. Мада је он једва говорио енглески, његово предавање о платном онлајн-бизнису у Русији слушали су пажљиво. Упознало сам ствараоце платних система у играма и договорио се да их укључим у наш систем, данас се таква укључивања код нас одржавају неколико пута недељно, али је тада била права еуфорија, - сећа се предузиматељ. 2010. године он је отворио канцеларију у Лос-Анђелесу. Да би развијао свој бренд у иностранству, Агапитов је заменио његов назив за Xsolla . Било је већ око 70 варијанти плаћања. Да не би клијент при куповини игарске валуте разматрао све варијанте, у компанији Агапитова су разрадили и патентовали систем, који одређује, где се налази корисник, те му предлаже оптималне начине плаћања.

Што даље, компанија је отварала више филијала – у земљама ЗНД, у Источној Европи. 2013. године је Xsolla отворила филијале у Сеулу и Сан-Паулу, Бразил. Како каже Агапитов, Кореја је добављач игара за читав свет.

Према речима партнера Xsolla, управо разноврсност варијанти плаћања – има их више од 600, као и једноставност и брзина рада су главне предности ове компаније. Данас Xsolla има партнере у читавом свету, осим Африке. Протекле године се Xsolla договорила с кинеском Perfect Worl о сервисирању њених игара у земљама ЗНД. У априлу је Агапитов потписао уговоре са два произвођача, сваки од којих вреди више од 1 млрд долара. Сарадња с њима може да удвостручи данашње приходе Xsolla, сматра предузиматељ.

Олга Соболевска,