Племенити метали: изазов монополу Кине

01-06-2014 02:04:55 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Злато је дуги низ векова било симбол богатства и раскоши. Једна унца - око 30 грама - вреди више од хиљаду долара. Али злато није најскупљи метал. Истих 30 грама родијума кошта 7000 долара, док веома ретки метали као што су осмијум и калифорнијум уопште немају тржишну цену. Калифорниум се данас добија само на два реактора у свету – по 30 микрограма годишње.

Скоро читаво ископано злато данас скупља прашину у трезорима и сефовима. Али без тзв. "ретких метала" немогуће је замислити развој данашње науке и технологије. Научници су их већ назвали "златом 21 века", каже директор компаније "Аксон - ретки и драгоцени метали" Дмитриј Кондрутски.

- Човечанство је ушло у век ретких метала. Без њих је немогућ технолошки развој. Мобилни телефони, електроника, лаптопови – свуда се користе ретки метали.

Данас, главни снабдевач ових стратешких ресурса на светском тржишту је Кина. Тамо се добија 95% ретких метала. Међутим, у блиској будућности, монопол Кине би могао бити доведен у питање.

Руски научници су развили нову технологију производње ретких метала – показало се да се они могу произвести у хемијској лабораторији. Таква лабораторија се налази на територији хемијске фабрике у Пермском крају, на северозападу Русије. При том, у близини нема никаквог рудника минералних сировина. Локални хемичари добијају јединствене елементе из воде користећи јоноизмењивачке смоле. Оних, које су и главни пуњачи обичних кухињских филтера за воду. Ове смоле апсорбују готово све познате тешке метале.

Међутим, да бисте издвојили одређени ретки метал потребна је посебна - селективна смола. Она у води налази јоне једног одређеног елемента. На пример, злата или платине.

Селективне смоле се добијају по јединственом рецепту пермских хемичара. У својству добијеног производа узимају се технолошки раствори - бочни и обично скроз бескорисни производи било које топионице. Ови раствори су богати скоро свим познатим металима.

Главна тешкоћа је у томе, што су многе особине ретких метала веома сличне. Тако, да се створи смола за издвајање једног конкретног елемента - посао је практично јувелира.

У погледу развоја пословања, пермски научници су тек на почетку. Али за њихове технологије су већ заинтересоване велике рударске и металуршке компаније.

Поред технолошких раствора, научници сугеришу коришћење морске воде. Јер, резерве ретких елемената, растворених у океанима, неколико пута су веће од оних у земљиној кори.

Сергељ Каљакин,