Евроазијска унија: Потписан споразум

29-05-2014 02:00:05 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Sergey Guneev/ vostok.rs |


Уговор о Евроазијској економској унији је потписан. Лидери Русије, Белорусије и Казахстана потписали су историјски документ на састанку у Астани. Ово ће иницирати формирање једног од највећих светских тржишта, уверени су председници.

Документ је, без сумње, историјски – са тим се слажу и Владимир Путин, Александар Лукашенко и Нурсултан Назарбајев. У будућности, савезу се могу придружити Јерменија и Киргистан. Стварање економске уније воде Русију, Белорусију и Казахстан на нови ниво интеграција и сарадње, истакао је у свом говору руски председник.

- Данас заједно стварамо моћни привлачни центар економског развоја, велико регионално тржиште, којеокупља више од 170 милиона људи. Наш савез има огромне резерве природних ресурса. У исто време, у земљама "тројке",развијена је и индустрија, индустријска база, моћни интелектуални и културни потенцијал. Географски положај нам омогућава да стварамо транспортно-логистичке маршруте не само регионалног, већ и глобалног значаја.

Председник Казахстана, са своје стране, нагласио је да је најважнији, по његовом мишљењу, принцип рада новог савеза. Све одлуке се доносе консензусом, Нурсултан Назарбајев је истакао:

- Глас сваке земље ће бити одлучујући. Кадровска политика ће битивођена узимајући у обзир начело једнаке заступљености страна и путем конкурса - за упошљавање на том важном послу најквалификованих професионалаца.

За ставрање ЕАЕУ земљама је требало ​​неколико година. Све је почело са Царинском унијом Русије, Белорусије и Казахстана. Од 2011. године, престале су да постоје царинске баријере између ових земаља. Евроазијска унија - виши облик интеграција, са амбициозним циљевима, изјавио је председавајући одбора Евроазијске Економске комисије Виктор Христенко.

- Евроазијска економска унија је важна као извор раста нашихекономија, развој нашег потенцијал. Она је, исто тако, важназа сварање много стабилније и предвидивије будућности у овом немирном свету.

Идеја Евроазијске уније, на Западу је од самог почетка изазивала незадовољство и "забринутост". Амерички и европски политичари су говорили о покушајима Владимира Путина да "обнови Совјетски Савез", док је бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон обећала чак и да је спречи. Такве изјаве, наравно, разумни људи не узимају озбиљно. Међутим, узроке незадовољства западних партнера је лако објаснити, сматра директор Института за земље ЗНД Константин Затулин.

- Економски удео овог савеза је знатно већи од удела сваке земље понаособ. То значи да ониса солидарних,договорених позиција могу преговарати са другим светским економским савезима и удружењима. То повећавањихову капитализацију, да тако кажем. Након потписивања, текст споразума ће бити поднет парламентима три земље - и, како рачунаКремљ, брзо бити ратификован. Од 1. јануара 2015. године, Евроазијска унија ће профункционисати. Одређена су седишта главних органа Уније. Седиште Евроазијске економске комисије ће бити у Москви, суд - у Минску, афинансијски регулатори - у Алма-Ати. У завршном сегменту документа успешно је направљена стратегија за постепено стварање заједничких тржишта нафте и гаса. Они треба да буду формирани до 2025. године. Од 2016. године прорадиће заједничко тржиште медицинских компонената.

У блиској будућности, ЕАЕУ приступиће Јерменија и биће направљен путоказ за адаптацију законодавства Киргистана. Интересовање за успостављање зоне слободне трговине је већ изразио Вијетнам, заказане су стручне консултације са Израелом и Индијом, а разговора се и са Кином.

Игор Силецки,