Евроазија: интеграција 21. века

01-06-2014 04:57:57 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Евроазијске интеграције показују данас, да се различитим западним савезима појављују врло озбиљни конкуренти.

Наредне године, на евроазијском простору ће бити покренут јединствени међувладин пројекат са највећим степеном интеграција за последњих четврт века. Реч је о евроазијској економској унији (ЕАЕУ) Русије, Казахстана и Белорусије, која ће бити отворена за нове чланице. У контексту померања глобалног економског фокуса на исток, Русија намерава да активно ради у азијско-пацифичком региону, који је постао центар глобалног економског раста. Према речима стручњака, евроазијске интеграције данас показују да се различитим западним савезима појављују врло озбиљни конкуренти.

У огромна и недовољно истражна богатства Русије, која заузима око трећину евро-азијског континента, спадају не само људски и ресурсни потенцијал, већ и транспортне и транзитне могућности. Стварањем евроазијске економске уније, чије чланице традиционално сарађују са југоисточном Азијом, светски центри моћи и одлучивања се очигледно померају. То се већ дешава. Зато напори Русије, Белорусије и Казахстана нису по вољи свима. И то је разлог зашто потенцијалне чланове уније, укључујући Јерменију и Киргистан, из све снаге покушавају да одврате са овог пројекта и понуде им неповољне, у погледу економије и геополитике, алтернативе. Политолог Аџар Куртов истакао је традиционалну и посебну улогу Русије у пројектима евроазијских интеграција:

- Русија је увек покушавала да окупина једно место - политички, економски и културно-историјски - територије и народе који су насељавали Евроазију.Кроз историју је то и успевала.Совјетски Савез се распао из више разлога, и због активности геополитичких конкурената. Прошло је четврт века, а испоставило се да су се циљеви, предложени политичарима за подршку отцепљењу од СССР, показали неиспуњеним. Многе земље, поставши независне, животаре на маргинама ЕУ. Искуство је показала да је боље заједно живети и решавати проблеме високих трошкова.

Економске предности евроазијских интеграција очигледне су за своје чланице. У данашњем свету је тешко бити конкурентан без озбиљних ресурса - природних, радих, интелектуалних, политичких, војних. Комбиновање постојећих капацитета природно ојачава позицију евроазијске економске уније. Партнерство подразумева размену технологија, искуства и изједначавање услова за економски развој сваке земље и њихове заједнице у целини. То ће повећати продуктивност рада и, на крају, обезбедити конкурентност производа на светском тржишту, а самим тим - социјалну заштиту и сигурност за скоро две стотине милиона људи. А ово је само, ако говоримо о економији. Геополитичких плусева је овде имамо исто много. Земље које тесно сарађују тешко да ће се такмичити и стварати већу нестабилност у региону, главни уредник информативног и аналитичког листа "Геополитика" Леонид Савин:

- Запад види опасност постојању свог блока - то је опсесија. Још од времена политичара Хелфорда Макиндера, једног од преговарача у Версајском процесу у Првом светском рату, они верују да је Русијасрце „Светског острва", коме припадају Евроазија и Африка. А ко контролише острво, тај контролише свет. Он је веровао да, ако земље које се налазе око Русије удруже снаге,англосаксонској доминацији ће доћи крај.

САД су, изгледа, усвојиле идеје Макиндера и активно воде политику комадања евроазијског простора и на његовој територији стварања својих сателитских држава. Ипак, чак и са огромним својим могућностима, САД не иде све за руком. Историја познаје многе сличне примере.

Илија Харламов,