Налазите се на страници > Почетна > Колумне > ПРО: камен спотицања

ПРО: камен спотицања

01-06-2014 01:36:42 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Настао је нови демарш Запада. Организатори међународне конференцији о ПРО, која ће бити одржана у јуну у Немачкој, одбили су упит за учешће руских представника. Предлог је смешан и бесмислен, срамота за западну дипломатију, која има богати историјат и огромне људске ресурсе.

Организатори су изјавили да с обзиром на „недавно настале различите сложености“ немају никакве могућности да на „одговарајућем нивоу приме руске госте“. Као да је делегација из Москве попут светских звезда шоу-бизниса затражила неке ексклузивне услове, које је немогуће обезбедити чак ни у Немачкој.

Уствари је ситуација очигледна. НАТО-пакт на челу са незаменљивим шефовима у Вашингтону коначно је одлучио да игра у складу са својим правилима, негирајући друго мишљење. Светски полицајац, јавни тужилац и војна лица морају бити искључиво западног порекла, они морају да одређују судбину човечанства, кажњавајући „лоше“ и стимулишући „добре“. Данас Москва, после њене тобожње агресије у Украјини, одлучно је преведена у „лоше“. Уствари западни стратези не могу да опросте Русији њене дипломатске успехе у Сирији и Ирану, прикључење Крима историјској отаџбини, повећање економског и војног потенцијала, укључујући један од најперспективнијих региона - Арктика. Ради кажњавања су добри сви начини – апсурдне санкције, бесомучна, апсолутно непрофесионална пропаганда, претње блокирања енергетске сарадње... Чак и претње спречавања продаје Русији носача хеликоптера Мастрал. И сада још један потез – одбијање упита руске делегације о учешћу у конференцији о ПРО. Вероватно у Бриселу тако третирају овај демарш. Међутим, НАТО-ови „мудраци“ немају никакву могућност да нешто реално супротставе стратешком потенцијалу Русије. Таква чудна ирационална ревност је у стању да разори мада делимичан дијалог с Русијом. Међутим, свет од тога неће постати безбеднији, већ обрнуто. Иначе, генерали и одбрамбени комплекс алијансе имаће од тога вајду – гарантовани су им нови положаји и новац, јер бране несрећно човечанство од „императорских тежњи“ Русије.

Иљја Харламов,