ТВ канал NBC News исекао из емисије причу Едварда Сноудена о терористичким нападима 11. септембра

01-06-2014 12:44:51 | | Глас Русије/ vostok.rs |


ТВ канал NBC News је емитовао само четврти део ексклузивног интервјуа са бившим сарадником америчке НСА Едвардом Сноуденом. Емитовани одломци показују да је ТВ канал исекао критичне изјаве Сноудена о терористичким нападима 11. септембра и раду америчке НСА.

Четворочасовни разговор новинара Брајана Вилијамса са Едвардом Сноуденом је емитован на каналу NBC увече 28. маја као 60-минутни интервју.

На питање водитеља о односу према „нетрадиционалном непријатељу Ал Каиди“ и о томе како да се спрече даљи напади ове организације и других терористичких организација, Сноуден је изјавио да су обавештајне службе САД поседовале све неопходне информације за спречавање напада, али су они дејствовали некомпетентно.

„Знате, ми смо имали све неопходне информације, које су биле потребне за планирани терористички напад. Имали смо све телефонске преговоре и ЦИА је знала ко су ти момци. Није проблем у томе да ми нисмо могли да добијемо потребну информацију, већ је проблем у томе што ми нисмо схватили шта значи та информација“, рекао је Сноуден.

„Проблем је у томе што тотална шпијунажа скупља толико информација да је немогуће све обрадити. У том стогу сена, који смо ми скупљали, постоје информације о свим Американцима, али тога је толико да ми већ ништа не схватамо. Ако скупљамо те информације, а онда се испостави да оне не служе нашој безбедности, ми допуштамо такве догађаје као што је терористички напад на Бостонском маратону, пропуштамо те људе, имена које су нам руске обавештајне службе раније послале – и можемо ли рећи да је то најбољи начин да се спаси живот Американцима?“.

Директор НСА, у време када је Сноуден тамо радио, генерал Кит Алекандер је одобрио метод прикупљања обавештајних података после чега је агенција почела да прикупља буквално све дигиталне информације.

„Уместо да се тражи игла у пласту сена, његов приступ је био: Хајде да скупимо цели стог сена“, рекао је Сноуден о раду Кита Александера.

У првом телевизијском интервјуу после објављивања тајних података Едвард Сноуден је, такође, рекао да планира да се обрати руским властима с молбом о продужетку привременог азила, чији рок истиче 1. августа ове године.

„Када рок азила буде при крају, ја ћу, наравно, предати молбу за продужење“, потврдио је Сноуден. Он је истовремено рекао себе сматра патриотом и хоће да се врати у САД. „Кад бих могао да одем у било које место на свету, ја бих изабрао повратак кући“, признао је он.

Сноуден је, такође, изјавио да ни на који начин не сарађује са руским властима. „Ја нисам ни у каквим односима са руском владом. Нисам се никада срео са председником Русије. Влада Русије ме не подржава. Ја нисам добио никакав новац од владе Русије. Ја нисам шпијун – у томе је суштина свега“, рекао је он.

Бивши сарадник америчких обавештајних служби је изјавио да са собом није однео никаква тајна документа у Русију, која се односе на рад обавештајне службе. „Ја нисам ништа донео са собом у Русију“, истакао је он. Према његовим речима, све материјале које је имао са собом је предао новинарима пре него што је полетео у Москву и сада нема никакав приступ њима. Истовремено, Сноуден је изјавио да обавештајне службе САД немају појма која конкретна документа је он узео, а ради се о 1,7 милиона докумената.

У раније емитованим епизодама интервјуа америчком ТВ каналу NBC, бивши сарадник америчких обавештајних служби је изјавио да никада није планирао да остане у Русији. А, питање о разлозима његовог боравка у Москви треба упутити Стејт департменту САД.

Државни секретар САД Џон Кери је одговарајући на то рекао да Сноудену нико не забрањује да седне у авион и дође у САД. „Он може да се врати кући, али он се скривао од правосуђа и зато нема право да путује по свету“, додао је шеф америчке дипломатије.

Едвард Сноуден је, такође, испричао новинарима да није био обични системски администратор у обавештајној служби. „Мене су обучавали за шпијуна – у традиционалном смислу те речи. Ја сам тајно живео и радио у иностранству. Ја сам се претварао да радим на измишљеном послу. Чак сам радио под измишљеним именом“, признао је Сноуден за NBC.

Едвард Сноуден је 2013. године побегао из САД у Хонгконг, одакле је требало да оде на Кубу, преко Москве. Међутим, авион из Москве је без њега одлетео у Хавану. Он је убрзо добио привремени азил у Русији на годину дана.

Према речима новинара Глена Гринвалда, постоји велика доза сигурности да ће тај рок бити продужен. Ако се то не деси, данас имамо много земаља које показују спремност да Сноудену пруже безбедност. Бразил, Венецуела, Боливија и Никарагва су му већ понудили азил. У Немачкој се води велика дискусија око тога.