РФ револтирана позивима представника ОЕБС за јачање АТО у Украјини

01-06-2014 12:25:47 | | Глас Русије, фото: East News/Hermann Bredehorst / Polaris/ |


„Отворену недоумицу су изазвали погледи Ишингера о некаквој „међународној пратњи“ руско-украјинског дијалога, које преносе немачки медији“, стоји у коментару руског министарства спољних послова.

Москва је револтирана позивима специјалног изасланика ОЕБС-а за национални дијалог у Украјини Волфганга Ишингера за „јачање антитерористичке операције“ на југоистоку Украјине, саопштило је МСП РФ.

„Зачуђени смо последњим изјавама о украјинском питању врло уваженог у Русији немачког дипломате Волфганга Ишингера…Отворену недоумицу су изазвали погледи Ишингера о некаквој „међународној пратњи“ руско-украјинског дијалога, које преносе немачки медији, као и оптужбе на наш рачун о „недовољној контроли границе““, стоји у коментару департамента за информације и медије руског министарства спољних послова, које је објављено на сајту МСП РФ.

„Позиви за „јачање антитерористичке операције“ на југоистоку Украјине су нечувени. Такав скуп теза смо чули више пута, али првенствено из Кијева и далеког Вашингтона“, стоји у коментару МСП РФ.

Москва се, такође, не слаже са предлогом Ишингера да се размотри питање оповлачењу посматрача специјалне мисије ОЕБС-а. „Напротив, управо сада, у условима када Кијев са одређеним циљевима појачава казнену операцију на истоку земље, је од суштинске важности да се интензивира рад међународних посматрача, чији је задатак да непристрасно региструју и саопштавају о свим чињеницама и инцидентима у области безбедности и кршења људских права. Због тога регионална одељења мисије морају да енергичније успостављају контакте са представницима снага које стварно контролишу положај „на лицу места“, а то је директно предвиђено у мандату мисије“, речено је у МСП РФ.

Волфганг Ишингер је прошле недеље, коментаришући ситуацију са несталим представницима ОЕБС-а, изјавио да постоји могућност да се мисија организације повуче из Украјине, ако и даље буде постојала опасност за безбедност посматрача. Касније су у кијевском представништву специјалне посматрачке мисије за РИА Новости изјавили да нема планова о повлачењу посматрача и да може бити говора само о прегруписавању мисије. У суботу је „Комерсант“, позивајући се на представника секретаријата ОЕБС-а Роланда Блеса, саопштио да Ишингер напушта своје место. Формални разлог – његов мандат се првобитно завршавао 25. маја, а дипломата није могао да га продужи због заузетости, рекао је Блес.

Читајте више наУкрајина из минута у минут