Патријарх Кирил ће у новембру први пут посетити Косово

29-05-2014 08:47:22 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Mи се молимо за нашу браћу


Патријарх московски и целе Русије, Кирил у новембру намерава да посети Србију, укључујући и Косово и Метохију. Као патријарх, представник РПЦ је раније већ посећивао Србију, међутим на Косову још није био.

''У ближој будућности планирам да посетим Српску православну цркву укључујући и Косово и Метохију. Нас и даље брине положај светиња Српске православне цркве и православних Срба на Косову и Метохији, ми се молимо за нашу браћу и подижемо глас за њихову заштиту'', - рекао је патријарх на пријему, у Министарству спољних послова Русије. ''Народи, који су под окриљем Руске православне цркве и Православних цркава на Балкану, повезује заједничка култура која датира још из списа Светих апостола Ћирила и Методија'', - додао је он.

Заузврат, шеф прес-службе патријаршије, ђакон Александар Волков навео је за РИА Новости да ће се, како се очекује, пут патријарха Кирила у Србију реализовати у новембру ове године. ''Рачунамо на то да ће посета патријарха Кирила Србији ојачати братске односе између два народа и дати могућност да наша србска браћа осете подршку Руске православне цркве и руског народа'', - рекао је Волков.