Председнички избори миришу на гас из шкриљаца

25-05-2014 12:40:57 | | Глас Русије, фото: REUTERS//Andrew Kravchenko/Pool/ vostok. |


Председнички избори ће бити без преседана по броју међународних посматрача. Нарочито активни су Американци. При томе многи од америчких политичара, који стижу у Украјину, имају тамо сопствене економске интересе.

Прво најављени преко ОЕБС корпус посматрача на председничким изборима у Украјини није много велик – 100 људи. Међутим, то је само врх леденог брда. Биро за демократске институте и људска права, који је саставни део ОЕБС, намерава да размести више од хиљаду људи - број није коначно утврђен. Посебно је упућено 255 дугорочних и више од 3300 краткорочних посматрача, које финансира директно Вашингтон. Према признању званичног представника стејт департмента САД г-ђе Викторије Нуланд, поред издвојних 86 млн долара, преко агенције USAID одлучено је да се под хитно дода још 50 млн долара за „техничку помоћ“ у спровођењу гласања.

Одговор на питање с чиме је повезан интерес САД без преседана према развоју ситуације у Украјини налази се у сфери чисте политике. Догађаји у источним и југоисточним регионима земље директно угрожавају пројекте америчких компанија у вредности од више милиона у области вађења гаса из шкриљаца.

Према подацима париског листа Le Mond, интереси ових снага лобира лично г-ђа Нуланд. Амерички капитал је почео да се бави украјинским залихама још 2010. године. Онда су лиценце за истраживања гаса из шкриљаца добиле су америчка компанија Exxon Mobil и братанско-холанска Shell. Ускоро су САД успеле да потисну конкуренте, те је у мају 2012. године победници тендера за разраду у Донецкој и Лавовској областима биле објављене Shell и америчка компанија Chevron. У октобру 2012. године компанија Shell је почела бушење у Харковској области. Индустријско вађење планирало се почети 2018. године – али су се умешали данашњи догађаји. Осим тога, пренос у Украјину је повезан с негативним саопштењима из Пољске. Тамо је прва бушотина била направљена такође 2012. године, али су резултати разочарали, подсетио је за "Расија сиводња" шеф руског Фонда националне енергетске безбедности Константин Симонов.

Тамо није уопште реч о некој рентабилности. Нису случајно из Пољске почеле да одлазе међународне компаније – рецимо, америчка Exxon Mobil. Додуше, ни у Украјини се не сме очекивати брзи успех, вероватно ће бити неки технички успеси. Међутим, комерцијално успешан овај проекат тешко да ће бити пре наредних 10 година.

Покушавајући организовати процват америчког модела гаса из шкриљаца, Европа ће се суочити са тешкоћама, писао је 2011. године лондонски недељни лист The Economist. Тешко да су његови експерти претпостављали да ће Вашингтон и његови савезници ради својих профита претворити Украјину у бојиште у буквалном смислу ове речи.

Петар Искендеров,

Читајте више наУкрајина из минута у минут