Конкурентност Русије се поправила

23-05-2014 12:22:12 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/IMD business school/cc-by/ v |


Русија је побољшала своје позиције у погледу конкурентности. На рејтингу швајцарског Међународног института за развој менаџмента земља се попела за 4 позиције у поређењу с прошлом годином. Институт оцењује 60 главних, напредних земаља.

Показатељи Русије за 2014. годину говоре о битном побољшању њених позиција (она је заузела 38. место) у глобалној економији. Пре свега, стручањаци швајцарског института истичу побољшање ефикасности руске владе и стања економске инфраструктуре земље. Посебно су се дотакли пензионог система. На основу његове стабилности Русија је пре годину дана била последња, а 2014. године је заузела боље, 44. место. Дакле, без обзира на сва спорна питања у вези с реформом, у очима страних инвеститора пензионе финансије Русије су се значајно учврстиле. По критеријуму транспарентности делатности владе земља је „скочила“ на 33 место. Побољшања у Русији су приметна и у области инфраструктуре, истичу стручњаци. Овај показатељ се побољшао захваљујући побољшању индекса којима се дефинише иновациона компонента. Овде се ради о новим технологијама и научној бази. Ту је значајан фактор Олимпијада у Сочију, сматра професор катедре за тржиште фондова и тржиште инвестиција ВЕШ Александар Абрамов:

- Наравно, Олимпијада у Сочију је оставила снажан утисак. С тачке гледишта иновација Русија је данас један од светских лидера по обиму џоинт-венчр финансирања и то оставља снажан утисак на оне који праве рејтинг. Размере средстава која се користе у овој сфери и ефикасност њихове примене се позитивно оцењују у страним структурама.

Позиције Русије по показатељима пореских оптерећења су остале исте, и на индивидуалном, и на корпоративном плану. Ефикасније је постало администрирање пореског система, истиче главни економиста Дојче Банке у Русији Јарослав Лисоволик.

- Влада тражи начине за смањење пореског оптерећења. Предузимају се мере за стимилусање развоја малог и средњег бизниса. Влада се пажљивије односи према изузецима који могу изазвати прилично озбиљне губитке пореског прилива у буџет. Чињеница да су људи према таквим пореским олакшицама почели строже да се односе такође представља позитиван фактор.

Међу земљама групе БРИК Русија је једина чија позиција на рејтингу се поправила. Ни Кина није заузела лоше место. А Бразил и Индија нису показали напредак.

Олег Обухов,