Економски форум у Питеру има одличан програм

21-05-2014 12:19:30 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Владимир Астапкович/ vostok. |


У северној престоници, 22. маја се отвара 18. Петербуршки међународни економски Форум. Трајаће три дана, током којих ће учесници моћи да учествују или да присуствују одличном програму. Планирано је одржавање више од 75 различитих заседања у разним форматима, биће одржане дискусије у неколико тематских прваца.

Основна тема манифестације одговара кључној теми форума - „Јачање поверења у епохи промена“, говори директор Више школе економије Санкт Петербурга Сергеј Кадочников:

- Основне теме ће бити као до сада, стандардне. Теме које се тичу удела и учешћа бизниса у економском расту, теме у вези са подршком приватним инвестицијама и иновацијама. Сада је посебно важна тема развоја конкурентног потенцијала Русије- то је тема развоја људског капитала. Веома рачунам на то да ће управо око ове две теме ићи највише дискусија, и да ће бити направљен одређени неочекивани обрт. То је најпре тема окретања Русије ка истоку- сарадња са Кином и другим државама Југоисточне Азије. Кина активно сарађује са Русијом. Могуће је да ће ове године на нови начин бити представљена тема БРИКС. Биће нових акцената. Мислим, да ће на овом форуму у Питеру, тема држава БРИКС бити представљена у светлу нових лидера економског раста у свету.

Такође, планирано је одржавање руско-финског округлог стола који је посвећен економској сарадњи. Пажња ће бити посебно усмерена на тражење решења проблема за већ истрошене радне ресурсе у региону. Осим ове пословне стране сусрета, планиран је и културни програм, говори помоћник министра економксог развоја Елена Лашкина:

- Организатори су припремили интресантан културни програм, па ће гостима форума бити лепо и интересантно. А то је прилика не само да се размотре пословне теме, већ и да се склопе нови пословни контакти и да се постојећи побољшају, да се закључе споразуми о развоју економско- инвестиционих веза и да се уопште ужива у прелепепом Питеру. Биће одржан и шоу на леду у коме ће учествовати прваци руског уметничког клизања, олимпијски шампиони. Уместо традиционалног пријема, биће одржано хуманитарно вече.

Већина манифестација у оквиру културног програма одржава се само за учеснике форума. Иако се форум одржава сваке године, културни програм се не понавља. Гости северне престонице ће моћи да уживају у светској класици: 22.и 23.маја на репертоару Маријинског театра биће балет „Бахчисарајска фонтана“ и опера „Риголето“. У Михаиловском театру биће изведен балет „Крцко Орашчић“. Током одржавања форума упоредо ће бити одржан и 9.Петербурски међународни салон књиге. Осим традиционалне изложбе, биће одржан и интерактивни фестивал „Петербург- отворена књига“.

Диана Горшечникова,