Налазите се на страници > Почетна > Економија > ПМЕФ отвара врата свету

ПМЕФ отвара врата свету

21-05-2014 12:17:58 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexei Danichev/ vostok.rs |


У Санкт-Петербург почињу да стижу гости Међународног економског форума. Према мишљењу експерата, антируске санкције тешко да ће се одразити на углед тог форума.

Ове године форум ће протећи под девизом јачање поверења у епохи преображаја. Очекује се да ће у раду форума учествовати председник Русије Владимир Путин, који ће отворити пленарно заседање у петак.

Мало цифара: на форуму су потврдили своје учешће шефови 146 великих светских и 450 водећих руских компанија, 109 представника званичних делегација из 62 државе. У контексту сакнција посебно је идикативна чињеница да ће 70% западних учесника доћи у Санкт-Петербург из Европе и САД.

Форум се одвија у виду пленарних заседања, округлих столова, презентација инвестиционих пројеката, пословних сусрета и преговора. У њима учествују председници, премијери и председници парламената разних држава света, шефови и представници међународних организација, као и бизнисмени, експерти, научници и јавни посленици.

Према мишљењу експерата, западне санкције тешко да ће се одразити на углед форума. Одбијање неколико чиновника да дођу на ову платформу неће утицати на укупно расположење и на потписивање узајамно корисних споразума. Покушај амеирчке администрације да омете долазак водећих бизнисмена на економски форум у Петербург је кратковид став, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев.

Истовремено не сме се порицати да ће актуелни форум протећи у посебним условима, истиче директор Департмана за стратешке анализе компаније ФБК Игор Николајев.

- Ми морамо да узимамо у озбир да сада није једноставно време за одржавање оваквих форума. То се зна: режим санкција. Шта још треба узимати у обзир приликом оцене овог форума? Оне споразуме који тамо могу да буду потписани, они се припремају прилично дуго. А форум је она платформа на којој се све то реализује у таквом, може се рећи формалном делу. Реални део припреме тих споразума и уговора траје много више.

Игор Николајев сматра да је за стране бизнисмене врло важна сарадња са Русијом. Форум у том погледу поклања величанствене могућности за превладавање географских, информционих, еконмских и менталних баријера. Говори један од учесника форума, председник Индијске бизнис-алијансе, руководилац друштва пријатељства формираног у Москви Русија-Индија-БДП Семи Котвани.

- У Русији је тешко зарадити одмах велики новац. За то, исто као у Индији, потребно је време, познавање локалног законодавства, опорезивања, специфике разних сегмената тржишта земље. Пружити помоћ у адаптацији према руским реалијама и тежити у IBA. За време мог рада у РФ, а то је више од 20 година, позитивне измене су се несумњиво десиле. Али за побољшање предузимачке климе и привлачење страних инвестиција, између осталог из Индије, треба урадити још много. Међу најактуалнијим задацима за успешно вођење бизниса у Русији IBAсе сматра неопходним: поједноставити регистрацију нових предузећа, приликом отварања бизниса пружити одређене пореске олакшице, прећи на обрачунавање у трговинским операцијама између Индије и Русије на рупије и рубље.

У целини Петербуршки међународни економски форум остаје један од највећих светских полигона за велики, средњи и мали бизнис. И нове геополитичке реалије само подижу његов ауторитет.

Сергеј Дуз,