Петербуршки форум: Немогуће је могуће

21-05-2014 12:15:59 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexei Danichev/ vostok.rs |


Платформу смишљену пре 18 година као Давос за ЗНД данас користе руске власти као место потписивања статусних уговора, демонстрацију успеха и комуницирање елите: руске и међународне.

За време свог постојања Петербуршки економски форум је заузео достојно место у животу Русије и међународне заједнице. Добијен је не само снажан ослонац за развој руских и међународних економских процеса, већ и инструмент за јачање престижа земље који се стално развија.

Годишње на Форум долазе шефови држава и влада, руководиоци парламената и лидери међународних организација на десетине земаља. Петербуршки међународни економски форум омогућава обједињење напора у помоћи инвестиционим пројектима и развоју актуалних економских идеја.

Први самит је био одржан 1997. године. Његов главни догађај било је потписивање великог кредитног споразума између Русије и Белорусије, по којем је Минск добио скоро 500 милијарди рубаља.

Вртоглави успех форум је имао 2005. године. На конгресу окупило се преко 4000 учесника, између осталог 25 министара и 7 председника парламената других земаља. Кључни учесник био је председник Русије Владимир Путин, што је форуму подигло статус, каже аналитичар РТС-тендер Љубов Шалдунова:

То је у чистом виду форум који има практични значај. То може да се оцени и по саставу учесника који се позивају: прва лица земље, не само наше, већ и европских држава. Они сви долазе на овај форум како би размотрили сарадњу.

Године 2007. била је реализована сарадња Петербуршког међународног економског форума и Светског економског форума у Давосу. У конгресу је учествовао рекордни број људи у читавој историји форума — 8000, међу њима делегације из 76 земаља, 9 шефова страних драва и 3 премијера. У току форума Русија и Кина су потписале преко 18 инвестиционих и трговинско-економских споразума у укупној вредности од преко милијарду долара.

Главни резултат 12. Форума био је споразум између Гаспрома и енглеско-холандске компаније Royal Dutch Shell који је предвиђао заједничку разраду нафтних и гасних налазишта на Јамалу и изградњу фабрике за компримовање гаса. О проширењу сарадње договорили су се амерички гигант у производњи путничких авиона Боинг и Уједињена авиокорпорација. А највећи посао је склопљен на 15. форуму – Русија је купила од Француске два носача хеликоптера Мистрал у вредности од преко милијарду евра.

Каква се очекивања полажу на форум ове године рекао је министар владе Москве, руководилац департмана за науку, индустријску политику и предузимаштво Алексеј Комисаров.

Као и од сваког угледног форума то су нове идеје, нова познанства, нови бизнис-пројекти. И надам се у нове инвестиције у московску индустрију. Код нас се активно развијају пројекти везани за технопаркове. Друго рођење ове године десиће се посебној економској зони у Зеленограду. Много је још нових занимљивих пројеката, и желели бисмо да из размотримо. Уопште врло је важно лично разговарати са руководиоцима компанија, капетанима светског бизниса. Схватити њихово расположење, очекивање од рада у Русији, сада је то посебно важно. А још је важније подсетити их и испричати о томе да смо ви спремни да се строго придржавамо свих стандарда сарадње и да грантујемо, наравно, поштовање свих права предузимача у Москви.

Ове године форум такође планира да посети велики број страних енергетских компанија, на пример шеф Eni ApA Паоли Скарони, извршни директор Royal Dutch Shell Бен ван Берден, генерални директор Би-Пи Роберт Дадли и многи други. Представници Велике Британије, Холандије, Данске, Италије, Немачке, Норвешке, САД, Финске, Француске упркос санкцијама настављају и даље да развијају пословне контакте са Русијом. Логика компанија је јасна – иза њих су стотине хиљада радника и на десетине милијарди инвестиција. Бизнис и ништа лично.

Диана Горшечникова,