Невски форум — Наше је да понудимо

19-05-2014 12:05:49 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Sergey Guneev/ vostok.rs |


Северна престоница Русије дочекује светске лидере. Од 22. до 24. маја у Санкт-Петербургу биће одржан 18. међународни економски Форум. Делегације из разних земаља ће размотрити кључне проблеме који стоје пред Русијом и међународном заједницом, као и путеве њиховог решавања. Нажалост, ове године Форум осећа притисак политичких реалија.

Економски Форум у Петербургу је манифестација која спаја светске политичаре и бизнисмене. Њему се поклања посебна пажња на међународној арени. Главна тема актуалног састанка ће бити Јачање поверења у епохи преображаја.

Истина, одсуство тог истог поверења још пре почетка рада Форума показали су неки политичари. Због конфликта у Украјини власти САД фактички су отоврено позвале бизнисмене да бојкотују пут у Санкт-Петербург.

Између осталог већина делегација, између осталог из Немачке, биће заступљена у пуном саставу.

Према речима министра за економски развој Алексеја Уљукајева, статус Форума ове године неће се променити. Велику важност овог годишњег конгреса за корпорације истиче и економиста Александар Разувајев:

- Корпрације су заинтересоване за руско тржиште. Оно је прво у Европи и пето у свету. Али друга је ствар што политичари захтевају поштовање сакнција у неком облику. Део првих лица компанија одбио је да дође, али многи су пристали пошто сама чињеница да ће Форум протећи у нормалном режиму плус је за Русију.

Припрема за Форум је практично завршена. Високе госте ће дочекивати на новом терминалу аеродрома Пулково. Поред тога, за пријем авиона приватне авијације спремне су још три писте, укључујући Пулково-3. Смештајем делегација се баве четири међународна хотелска оператера. О томе какав програм очекује госте Форума, говорила је помоћник министра за економски развој Јелена Лашкина:

- Учеснике форума очекује добра садржајна дискусија на преко 70 пларираних разноврсних манифестација у 6 главних праваца. Међу темама је управљање ризицима за стимулисање производње, отварање конкурентског потенцијала Русије и низ других. Поред тога организатори су припремили занимљив културни програм и гостима форума ће бити удобно и комфорно. А то је основа не само да се размотре актуалне теме, већ и да се ступи у пословне контакте, да се они побољшају, да се склопе споразуми о развоју економско-инвестиционих веза, да се ужива у боравку у граду. Биће одржан шоу на леду уз учешће олимпијских победника. Уместо традиционалног губернаторског пријема биће одржана добротворна представа.

У програм Форума су укључени округли стилови, панел-дискусије, као и заједничка заседања консултационих органа — Економског савета и Савета за инвестиције код губернатора. Модератори манифестације су познати политичари, научници и јавни посленици.

Диана Горшечникова,