Лажни подаци о банци мораће се надокнадити

05-05-2014 12:02:16 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Chewy734/cc-by/ vostok.rs |


Ширење лажних информација о банкама у Русији прети ауторима клевета великим новчаним казнама. Одговарајући нацрт закона је већ прошао прво читање у Државној думи РФ. Међутим, неће се блокирати сајти или се обуставља делатност медија, који објављују неверодостојне информације – за то је потребна судска одлука.

Финансије су веома осетљива сфера у свим земљама. Русија није изузетак. Чим настану гласине да неки банк има проблеме, кад становништво вади оданде свој новац. У јесен 2013. године то се десило подмосковској банци Препород. Неколико клијената је добило спам-информације на телефон да ће ова кредитна организација ускоро изгубити лиценцу. Та се вест одмах проширила на Интернету, доспела у ТВ вести, те су гомиле улагача пожуриле у филијале банке да би извадиле свој новац. Руководство банке и представници Централне банке демантовали су те информације, али паника није одмах престала. Услед тога банка Препород је изгубила десетине милиона рубаља, поред тога је имала нереализоване пројекте, изгубљене клијенте, поткопани реноме. Црна PR -камапања је извршена успешно, - констатовали су експерти, пруживши иследним органима право да траже извршиоце и наручиоце те акције.

Нацрт закона, који предвиђа административне казне за поткопавање реномеа финансијско-кредитних организација мора да заштити поштене банке од конкурената и хулиганских испада хакера. Аутори тог документа су предложили да клеветницима наплате крупне новчане казне: 1 милион рубаља (30 хиљада долара) правним лицима, 50 хиљада рубаља (1,5 хиљ. долара) људима на положају, 5 хиљада рубаља (150 дол.) физичким лицима за сваке неверодостојне информације о банкама. И то, није важно, где су оне изнете: на радио или ТВ таласима, Интернету или састанцима грађана.

Експерти и парламентарци су са одушевљењем прихватили овај нацрт закона. Спорове је изазвала само мера одговорности. Између осталих, председник Савета Удружења регионалних банки Александар Муричев сматра да за лажи, које су проузроковале велике последице, банкротирање банке, потребно је увести кривичну одговорност.

Ако је то водило битним губицима у економији конкретне финансијско-кредитне установе, ако је пострадао савесни учесник тржишта - о томе мора да буде процена Централне банке; за то треба увести озбиљну одговорност. Пре свега, свакако, материјалну. Међутим, ако је ширење лажних података водило опширним финансијским и ауторитативним губицима и паничном расположењу становништва, ту мора да буде кривична одговорност, - убеђен је експерт.

Међутим, затварање сајта пре судске одлуке, као и делатности медија, који су објавили лажне информације о банкама, посланици Државне думе су одбили, јер то противречи закону о слободи говора у Русији. Данас у Русији је могуће вансудски блокирати медије, који шире информације, повезане са екстремизмом, дрогом, дечијим порно. Опасност за финансијско балгостање не може да се изједначи са дирктном опасношћу по живот и здравље, - истакли су посланици, те дали налог да се припреме амандмани за нацрт закона.

Татјана Табунова,