Кијеву пружен претходни рачун за гас

17-05-2014 12:00:03 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Гаспром ју упутио званично саопштење Нафтогасу о прелазу на аконтацију у плаћању испорука гаса, те је пружио рачун за испоруке у јуну у износу 1 млрд 600 млн долара. Дакле, он је испунио налог премијера Дмитрија Медведева у увођењу аконтације за гориво с Украјином.

Стрпљење Гаспрома је ове недеље коначно престало. Чинило би се да се Русија навикла и на неплаћање, и на незаконито узимање гаса, и на уцене у вези са обуставом транзита. Међутим, дрска кијевска реторика о плаћању цене, коју они сами одређују, захтеви да се врате попусти и одустајање од плаћања дуга препунили су чашу. Дмитриј Медведев је дао налог Гаспрому да преведе Кијев на обрачун за гориво помоћу аконтације. Према мишлењу руског премијера, питање плаћања дуга од стране Украјине није повод за дискусије с Еврокомисијом.

После превода на претходни облик плаћања то ће значити само једно. То није обустава испорука. Колико се плаћа – толико се испоручује. Ако плате 1 евро, добиће гас за 1 евро. Ако плате за милијарду – добиће за милијарду.

Премијер је такође истакао да је Гаспром пробао све могуће начине регулисања проблема дугова с Кијевом. Раније је Украјина добила директан транш помоћи ММФ у износу 3,2 млрд долара. Део тог новца - више од 2 млрд је морао да покрије део дуга за руски гас. Међутим, привремене кијевске власти су одлучиле другачије. Што се тиче Гаспрома, компанија делује у складу са уговором, истакао је аналитичар инвестиционе компаније Церих Кепитал Менаџмент Николај Подлевских.

Према уговору, Русија може да једнострано пређе на претходно плаћање испорука. Иначе, коначно решење је било оглашено. Да је плаћање за гас било првостепено, могло се расплатити и за испоруке у априлу и претходне дугове. Међутим, за Кијев је плата за испоруке негде на крају списка приоритета.

Од 3. јуна Гаспром ће испоручивати за Украјину за унутрашњу употребу само плаћени гас. Ако новац не буде плаћен, концерн може да потпуно обустави испоруке горива. То може да изазове проблеме транзита енергената у Европу. Могуће понављање „гасног рата“ из 2009. године, када је Кијев узимао европски гас за сопствене потребе, раније је заустављало Гаспром од одлучних акција. Међутим, ситуација се променила, каже аналитичар компаније АлпарИ, Александар Разувајев.

Све то са гледишта украјинске стране има један циљ – да се добије попуст. Јасно је да у овој ситуацији Гаспром неће пристати на то. Такав став протитвречи било којој пословној етици. Украјина има бандитски адут – могућност да краде гас, утиче на транзит. Она је то увек користила.

Безбеднолст транзита гаса је ипак нашла одјек у Европи, међутим, већ после тога, када су непознати терористи два пута покушали да дигну у ваздух извозни гасовод на западу Украине. Била је још једна нијанса – Украјина не жели да пуни своје гасне резервоаре, без тога је транзит гаса немогућ. Еврокомесар за енергетику Гинтер Етингер је нашао начин да реши тај проблем. Он је предложио земљама ЕУ о свом трошку да попуне подземске резервоаре Украјине. Брисел, међутим, није могао да гарантује да тај гас неће „нестати“, зато ова идеја, како се очекивало, није наишла на разумевање.

Татјана Голованова,

Читајте више наУкрајина из минута у минут