Украјина је утерала гасни проблем у цевовод

16-05-2014 11:57:32 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Sergey Starostenko/ vostok.r |


Русија чека од Украјине претходну плату за гасне испоруке у јуну. Данас Кијев дугује за већ испоручено гориво 3 млрд 508 млн долара. Ако национална компанија Нафтогаз не буде платила аконтацију до краја дана 2. јуна, гас за Украјину неће бити испоручен преко гасовода.

Укрјаина мораће претходно да плати Газпрому рачун у износу 1,66 млрд долара. Укрјаинска страна пристаје да плати дуг на рате, али полазећи од цене 268,5 долара за хиљаду кубика, а не 485,5 – како треба да плати од фебруара ове године.

Несрећа је у том,е што се Украина навикла да живи на кредит. Она се навикла да ће Русија кад-тад пристати, пружити Кијеву кредит, те ће он поново користити јефтини гас, уверен је први заменик председника комитета Савета Федерацје за међународне послове Владимир Џабаров.

- Раније је Россия правила уступке, велике попусте, а то је размазило Украјину. Она је научила да живи не у складу са средствима. Украјинска страна и сада не верује да ће Русија строго реаговати. Међутим, Русија не може да вечно издржава Украјину. Ако она жели да живи цивилизовано и развија нормалне економске односе, мора да плати.

Током последњих 10 година, узимајући у обзир све попусте, Русија је субвенцирала украјинску економију у износу више од 35 млрд долара. Више не намерава да то чини. Нарочито у зимајући у обзир покушаје Кијева да пребаци гасно питање у политичку сферу.

ЕУ за сада слабо реагује на то. Брисел пружа карт-бланш кијевским властима у преговорима с Русијом, сматра Михаил Нејжмаков из Института глобализације и социјалних покрета.

Мотив за Европу да пружи притисак на Кијев је уствари један. Бојазан да ће гасни рат између Русије и Украјине може да онемогући гасне испоруке за саме европске потрошаче. По правилу, нервозност европских потрошача у вези са застојем у транзиту почиње да се испољава ближе новембру сваке године. Данас су залихе гаса у подземским резервоарима Европе, колико је познато, доста велике. Зато Европљани користе привремену разлику између сезона грејања, да би пружили Киеву одређени карт-бланш да би он стекао бољи положај при ценкању с Гаспромом.

Према последњима подацима, руководство ЕУ покушава да убеди гасне компаније Старог Света да саме купују гас од Русије, те почну да га пумпају у подземске резервоаре Украјине ради његовог транзита без застоја у ЕУ зими. (Све до сада се њиховим пуњењем бавила Украјина). Међутим, за то је потребно око 4 млрд долара. За сада ниједан од гасних добављача ЕУ није изразио жељу да троши такав новац. Неки су тражили од Брисела политичке гаранције да кијевске власти неће поново красти руски гас. Међутим, такве гаранције ЕУ не може да да: реноме Кијева није нимало славан.

Андреј Федјашин,