Немачки и европски шефови концерна ће доћи у Петербург

16-05-2014 11:56:00 | | Глас Русије, фото: forumspb.com/ vostok.rs |


Шефови водећих европских концерна не желе да одустану од учешћа у 18. Петербуршком економском форуму, који ће бити одржан од 22. до 24. маја 2014. године.

Међу њима су Генерални директор Концерна E.ON Јоханес Тајсен, Директор трговинске мреже МЕТRO Олаф Кох. Швајцарска је изјавила о репрезентативном учешћу банкарског сегмента. Credit Suisse ће бити представљен са 4 менаџера, а његов конкурент UBS са 8.

Међутим, руководиоци највећих америчких енергетских, финансијских и индустриских корпорација су се нашли у незгодном положају због става руководства своје земље. Због притиска Беле куће они су приморани да ревидирају своје планове, траже коректне разлоге за одустајање, те шаљу у Петербург руководиоце нижег ранга.

Шефови крупних америчких компанија, као што су Alcoa, Goldman Sachs, PepsiCo, Morgan Stanley, ConocoPhillips, које имају бизнис у Русији, или су већ одустали од посете Петербуршког међународног економског форума , или планирају да то учине у наредно време због упорности саветника Барака Обамы , саопштава The New York Times.

Нарочито испаштају компаније PepsiCo, за коју је Русија протекле године постала друга по обиму тржишта с приходима од 4,9 млрд. долара САД, и пољопривредни произвођач Cargill, који је инвестирао у Русију више од 1 млрд долара САД, а број његових припадника овде износи више од 3000 људи.

Представници великог бизниса не крију своју забринутост у вези са ситуациом. У случају раскида пословних веза с америчким компанијама ову нишу могу да заузму азијске и европске фирме. На Петербуршки форум се очекује долазак представника 68 земаља из важних региона планете: из земаља БРИКС, ЕУ, Блиског Истока, Северо-источне Азије, Аустралије и земаља ЗНД. Како је саопштио на конференцији за штампу, посвећеној организацији Форума, министар економског развоја РФ Алексеј Уљукајев, очекују се званичне делегације из више од 20 земаља. Међу њима су - Немачка, Белгија, Аустралија, Данска, Мађарска, Италија, Шпанија, Летонија, Норвешка, Чиле, Мексико и Азербајџан.

Обративши се учесницима Петербуршког Форума, председник Русије Владимир Путин је истакао да је ове године сусрет на Неви посвећен важној теми Учвршћење поверења у доба промена на боље. Такав избор није случајан. Само делујући заједно, узимајући у обзир узајамне интересе и постојеће искуство, светска заједница може да напредује, подвукао је Путин.

Госте форума очекује и ове године опширан културни програм. Министар економског развоја Алексјй Уљукајев је испричао да је ове године ПМЕФ одустао од одржавања традиционалног бесплатног концерта на Дворском тргу. Уместо њега ће бити одржан Ледени шоу уз учешће олимпијских шампиона за 12 хиљада људи.

Гости северне престонице ће моћи да виде ремек-дела светске класике: 22. и 23. маја се у Маријинском театру дају балет Бахчисарајска чесма и опера Риголето. У Михајловском театру се даје балет Крцко Орашчић. Све је то у сезони Белих ноћи. У време рада форума ће бити одржан и 9. Петербуршки међународни књижни салон, који се поклапа са Даном града. Књижни салон, поред традиционалне изложбе, обухвата интерактивни фестивал Петербург - отворена књига. Надајмо се да ће и сам Економический форум постати отворена књига за његове учеснике.