Налазите се на страници > Почетна > Економија > Ништа лично, само бизнис

Ништа лично, само бизнис

16-05-2014 11:53:09 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Гасна епопеја се наставља. То је песма без краја и почетка. А питање није само економско, већ и наравно политичко. Премијер, којег је поставила Врховна Рада Украјине, Арсениј Јацењук је на састанку са шефом Европске комисије Жозе Мануелом Барозу изјавио да су кијевске власти спремне да плате дуг за руски гас.

Звучи, чини се, прилично конструктивно. Али, он је ту још и додао: по старој цени од 268 долара за хиљаду кубика. Јацењук је запретио да ће Украјина предати случај пред Стокхолмски суд, ако Русија не регулише питање према тржишним условима. У Кијеву су, очигледно, нешто погрешно схватили. Гас Украјини не испоручује Брисел, већ Гаспром, који управо и јесте субјект преговора. Шта су овде тачно тржишни услови, није најјасније. Ако се прерачунају разни попусти на гас и преференце, које је омогућавала Русија Кијеву током дугог периода, чему онда овде тржиште? Русија је помагала партнеру и пријатељској држави, која није заправо схватала и ценила све ове кораке. Садашњи дуг Украјине је одавно виши од 3 милијарде. А ако говоримо о тржишту, онда управо државе са развијеном тржишном економијом плаћају према рачунима. А садашња цена, иако се она никако не допада Кијеву, резултат је уговора који је на снази. Видимо да украјински премијер сматра да тршижте искључује уговорну базу односа или обрнуто. Ту економску логику, заиста, тешко је разумети. Али, постоји и друга логика- политичка. Банално уцењивати Москву у позадини подршке коју Кијеву пружа европска екипа, Кијев овде игра на проверене методе, никкавих изненђења нема.

А овде, чини се, Москва није у стању да се мири са садашњим стањем. Она једноставно не може да буде спонзор нелегитимног режима, а осим тога, жели да добије новац за испоручену робу.У вези са овим, требало би поменути случај када су Џен Псаки, представницу Стејт департмента питали шта она тако лоше види у томе што Русија тражи новац за оно што је продала Украјини? Псаки буквално није знала како да окрене, формулише своју намеру да без обзира на све ипак оптужи Москву за некакве митске махинације.

У вези са војним расположењем Кијева и његовом принципијелном жељом да живи на туђи рачун, Русија веома логично очекује од јуна да добије претплату за испоручени гас. Наравно, остаје нејасно, како ће Кијев платити заостали дуг. Оно што се може претпоставити је да ће Кијев изгубити у Стокхолму. Европљани немају разлог да још једном подрију своју репутацију, доносећи противправну одлуку у односу на Гаспром.

Илиоја Харламов,