Шта је суштина енергетског дијалога "Русија-Европска унија"?

15-05-2014 11:46:55 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Igor Zarembo/ vostok.rs |


У Бриселу је одржана IX Међународна конференција "Енергетски дијалог "Русија-Европска унија": гасни аспект", где је председник гасне привреде Европске уније (Еурогас) Жан Сирели изјавио да Европа не треба да дозволи да на гасне односе са Русијом утиче политичка конфронтација између Москве и Кијев, и да је компромис основа тржишне конкуренције.

Шта је суштина енергетског дијалога "Русија-Европска унија", у интервјуу за "Глас Русије" објаснио је пољски независни експерт у области енергетике Анжеј Шенсњак :

Нажалост, гасна индустрија је високо политизована. И данас, осим дугогодишње напетости у области транзита гаса кроз Украјину и Белорусију раније, дошло је до још озбиљнијег политичког сукоба. Ова енергетска криза се разликује од претходних по томе што се нашла у области геополитичких интереса. Суштина тренутног сукоба је у томе што данас испорука гаса зависи од конфронтације између Русије и Сједињених Америчких Држава. Вашингтон заједно са ЕУ покушава да изолује Русију од учешћа на тржишту гаса. Он тиме "смешта" Европској унији, која је у ствари против гасног сукоба са Русијом.

Иако се сукоб одвија на високом међународном нивоу, проблеми гасне индустрије су на нивоу локала. Као и снабдевање руског гаса - европско тржиште још увек нема одговарајуће могућности да обезбеди поуздано снабдевање гасом земаља као што су Словачка, Бугарска или Мађарска. У таквој ситуацији, гасни сукоб треба да се реши дипломатским путем и кроз сарадњу. Уосталом, европско-руској сарадњи има око 50 година, и увек је успешно излазила из свих конфликтних ситуација, чак и таквих као што су "хладни рат" или регионални транзитни спорови. По мишљењу експерта,

- Данас, гледајући раст процента руског гаса на европском тржишту, са сигурношћу се може рећи да Европска унија и Русија остају добри трговински партнери. Међутим, треба признати да се ми у овом тренутку налазимо под огромним притиском Сједињених Америчких Држава, које настоје да наметну санкције, као што је то било у раним 80-им за време владавине председника Роналда Регана. Сада, као и тада, САД користе стратегију која се састоји у томе да се докаже да сувише тесна сарадња између Русије и Европе има негативан утицај на трансатлантске везе саме Европске уније. Иако су трговински обрт и финансијске трансакције између ЕУ и Русије данас много мањс него између ЕУ и САД, они су већ почели да изазивају забринутост у Вашингтону због превише тесне везе европског и руског тржишта гаса. То САД и покушавају да спрече!

Јулија Јансискаја, Леонид Сидан,