Ахметов и ДНР: шкртица плаћа два пута

25-05-2014 11:05:30 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Ирина Александрова/ vostok.r |


Ринат Ахметов бира Кијев. У понедељак је најбогатији олигарх Украјине упутио апел којим је позвао раднике предузећа у Донбасу да протестују против власти проглашене Доњецке народне републике. Није имао већег успеха у овој саботажи, али зато сад ризикује да изгуби свој капитал.

Као формални повод за обраћање олигарха послужило је то што су присталице ДНР преузеле контролу над управом Доњецке железнице. Такође, Ахметов је дао изјаву о напетој ситуацији у Мариупољу, где су се добровољци наводно спремали да из пушкомитраљеза пуцају у такозвани „марш мира“. Међутим, по мишљењу стручњака, разлог је много прозаичнији. Не тако давно руководство Доњецке народне републике се обратило Ринату Ахметову с предлогом да у републички буџет плаћа порез од прихода својих предузећа. Међутим, олигарх је то сматрао за увреду и објавио је „граду и свету“ да не признаје постојање ДНР. Самим тим је, како истиче доктор политичких наука Александар Гусјев, Ахметов отпевао опроштајну песму свом богатству:

- Ахметов се понео као бизнисмен, а не као политичар. Ипак, бизнисмен тог калибра треба да се сналази у политичким реалијама које настају у његовој земљи. Јасно је да је постојећи сукоб у Украјини и проглашавање двеју народних република требало да отрезне његове политичке погледе, али је он, нажалост, изгубио политички њух. Наравно, прво је требало да прорачуна све ризике до којих може доћи услед његових изјава. Јавне изјаве на оваквом нивоу су врло озбиљна ствар. Он је практично створио услове у којима не може остати на територији Луганске и Доњецке области.

Објавивши своју лојалност Кијеву Ринат Ахметов се нада да у будуће неће изгубити још један прилично згодан извор богаћења. По мишљењу директора Центра за стратешка и спољнополитичка истраживања у Минску, Арсенија Савицког, олигарх не би желео да се лиши донација из украјинског буџета.

То је прилично логична реакција Ахметова на делатност ДНР. Он се сад активно залаже против тога да се ДНР одвоји од Украјине схватајући све политичке и економске ризике. Осим тога, не заборавимо да је Доњецка област регион у саставу Украјине који се дотира. На пример, прошле године је од донација добио око три милијарде долара. А ове донације су у многоме представљале извор благостања групе олигарха, између осталог, и Ахметова.

У сваком случају, овај несумњиво емоционални испад Рината Ахметова може имати далекосежне последице. Стручњаци сматрају да у будуће, чак и ако олигарх успе да поврати потпуну контролу над предузећима у Донбасу, више неће моћи да има некадашњи утицај у доњецком региону. Исто тако, неће се дуго задржати на првом месту списка украјинских богаташа.

Григориј Миленин,

Читајте више наУкрајина из минута у минут