Петербуршки форум: безбедност изнад свега

24-05-2014 01:23:00 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Владимир Астапкович/ vostok. |


Сваке године на Петербуршки међународни економски форум долазе шефови држава и влада, руководиоци парламената и лидери међународних организација из десетина земаља.

Природно, један од главних аспеката оваквих великих конгреса представља безбедност њихових учесника. По мишљењу директора департмана за стратешку анализу компаније ФБК, Игора Николајева, форум се ове године одржава у посебним условима:

- Морамо имати у виду да ово време није једноставно за одржавање сличних форума – у питању је познати режим санкција. Оно што такође треба имати у виду приликом оцењивања форума јесте да се споразуми који на њему могу бити потписани, припремају прилично дуго времена, а форум ја полигон на којем се све ово реализује, што би се рекло, формално. У ствари, посао на припреми ових споразума и уговора траје много више времена.

Али, још више времена захтева осигуравање безбедности манифестација оваквог формата. У складу с одлуком Владе Санкт-Петербурга о годишњем одржавању Међународног економског форума, за његову припрему и одржавање основан је Координациони одбор. Он са своје стране сарађује с неколико организација, укључујући и удружени штаб структура силе Русије ради осигурања безбедности на форуму.

Сваке године на добробит неометаног рада форума ради неколико хиљада сарадника служби безбедности, истиче руски стручњак за кризне ситуације, ветеран Службе за спољну обавештајну службу Лав Корољков:

- Петербург је мегаполис и пошто је други град по величини у земљи, у њему постоји озбиљна структура безбедности, државне безбедности и система за одржавање реда уопште. Организација форума се не дешава први пут, већ у току читавог низа година. Његова безбедност је појачана још више како би се избегла разна изненађења. Мислим да то неће бити учињено нимало лошије него на зимској Олимпијади у Сочију, на којој су уложени значајни напори и озбиљна средства ради осигурања безбедности гостију.

Сарадници Главне управе МВС Русије за Санкт-Петербург су уочи форума обавили низ активности, између осталог, проверили су противпожарну безбедност објеката који ће се користити на форуму. Посебна пажња је посвећена аеродрому „Пулково“, сајамском комплексу „Ленекспо“, хотелима, као и неким објектима културе. Основан је оперативни штаб који стално ради. Његов задатак је координација рада свих структура силе у граду.

Диана Горшечникова,