Може ли Европа да се опамети после Мајдана? Може...

24-05-2014 08:06:58 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Mikhail Voskresensky/ vostok |


Два дана до председничких избора у Кијеву све чешће се постављају два питања: да ли ће избори у Украјини помоћи и како да они не постану тек површинска козметика лица кијевске хунте? Много је велики улог у игри, упозорио је министар иностраних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер у интервјуу за Thringische Landeszeitung.

При томе, улог није велики само за Украјину, већ и за читаву Европу. Ако криза не буде регулисана и ако се буде играло на карту даљих санкција против Русије, то ће онда свакако изазвати раскол у Европи. Судећи према последњим догађајима, то неће бити само проблем на линији Русија- ЕУ. То ће бити линија раздора унутар саме ЕУ, где су бирачи почели да преживљавају „мајдански синдром“ или безпоговорну веру у то да је све на Мајдану било чисто и демократски.

Најдемократичнију потврду је добио и сам Штајнмајер када је говорио на предизборном митингу у Берлину. Њега, социјал-демократу у кабинету Меркелове, дочекали су са повицима „престаните са подршком нацистима у Украјини“. За било ког немачког министра, обзиром на познате и јасне разлоге, нема ничега болнијег од оптужби за подршку фашизму. Штајнмајеру је буквално прекипело и изрекао је много тога, због чега се већ колико данас извињавао.

Испад немачког министра су чисте емоције. На рачун Штајнмајера, требало би рећи да су оптужбе да подржава украјинске нацисте, чисто претеривање. Ниједан други министар из ЕУ није путовао толико колико он, у покушају да нађе пут изласка из украјинске кризе.

Но, то што сада ради кијевска хунта- забране језика мањина, смањивање обима њихових права, даје много озбиљније разлоге за неспокојство поводом могућег раскола у оквиру ЕУ.

У Мађарској, на пример, већ су званично затражили од Кијева да престане са нападима на мађарско становништво на западу државе и да омогући сва права чак и до права на самоопредељење, о чему је говорио и сам премијер Виктор Орбан:

- Мађарско питање сматрамо европским питањем. Мађарима из Карпатског региона се пружа могућност поседовања двојног држављанства, грађанска права и аутономија. То је наша политичка позиција. Са тим у вези се помиње и питање мађарске националне мањине, која броји до 200 хиљада у Украјини, а која мора да добије право на двојно држављанство, сва грађанска права и право на самоуправу. То је оно што ми очекујемо од Украјине.

Што се тиче економских санкција против Москве, које САД све више покушавају да наметну Европи, Виктор Орбан је изјавио да су такве санкције чист апсурд. Зашто би централна Европа морала да изгуби шансу да економски сарађује са Русијом, када нема могућност да у Европи нађе партнере попут РФ? И зашто Мађарска мора да следи пут санкција, ако то не чини ни сама Немачка?

Било би чудно ако би Немачка, без обзира на реторику канцеларке, блокирала трговачко-економске однсе са Русијом, говори заменик директора лондонског Института економских односа, професор Ричард Велингс:

- Удео немачког извоза у Русију износи отприлике 40 милијарди евра годишње, што је готово 4 пута више у односу на другог највећег извозника ЕУ- Италије. Јасно је да су Немачка и њене компаније заинтересоване да одрже добре трговачке односе са Русијом. У позадини оштрог пада и чак стагнације у трговини, са на пример, јужном Европом, Русија делује више него привлачно. Трговина са Русијом расла је невероватним темпом и постала је мотор економског раста за Немачку у време када је већина других тржишта једва преживљавала стагнацију.

Игре „старих“ држава ЕУ око Украјине и санкције против РУсије већ изазивају отворену увреду за „млађе партнере“ у оквиру ове организације. „Говоримо о солидарности, а Француска продаје Русији војне бродове“,- изјавио је у Братислави премијер Словачке Роберт Фицо. Разматрање тога „како помоћи Украјини у вези енергетске безбедности“, рекао је он, одиграва се паралелно са потписивањем споразума о Јужном току са Гаспромом са једне и немачких, француских и италијанских компанија са друге стране. Заиста увредљиво.


Андреј Федјашин,