Налазите се на страници > Почетна > Блог > РФ-Кина: Дуг пут ка компромису

РФ-Кина: Дуг пут ка компромису

20-05-2014 12:27:31 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/ Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин и преседник Кине Си Ђинпинг после преговора у Шангају објавили су намеру да јачају свеобухватно руско-кинеско енергетско партнерство, између осталог да доприносе скоријем почетку испорука руског природног гаса у Кину.

Зна се да је председник РФ предложио да се анулира порез за експлоатацију сиривина за гасна налазишта која ће испоручивати гас на основу будућих уговора у Кину. Заузврат кинеска страна је обећала да ће укинути увозне дажбине.

Уговор према речима секретара за штампу РФ Дмитрија Пескова може да буде потписан у сваком тренукту. Песков је подвукао да ће се преговори наставити, и да је постигнут битан прогрес, цена још није коначно утврђена.

И руска и кинеска страна изјављују да је реч о неопходности дораде детаља. Сами планови испорука руског гаса у Кину нису укинути. Оне треба да започну 2018. године. Гаспром ће испоручивати Кини годишње 38 милијарди кубних метара горива уз могућност каснијег увећања до 60 милијарди кубних метара годишње.

Ради поређења, укупан обим испорука руског гаса у Европу ове године износи нешто више до 160 милијарди кубних метара. Пошто европљане брине окрет Русије на Исток, премијер Русије Дмитриј Медведев у интервјуу телевизији Блумберг уверио је европљане да испоруке у Азију неће се вршити на рачун Европе.

- Веома држимо до наших европских партнера. Тргујемо са њима већ деценијама. То је врло важано и вредно тржиште и желим да то сви схвате. Са друге стране, не можемо да испоручујемо наш гас само на европско тржиште. Имамо га довољно да бисмо га испоручивали на азијско тржиште које се у свету најбрже развија.

Како је приметио директор компаније Роснефт Игор Сечин, реч је о стратешком споразуму у року од 30 година, о којем се преговара већ десет. Он је рекао: Било би глупо не дорадити мале детаље, а затим сваке године чистити уговор.

Са таквим објашњењем слажу се и водећи руски аналитичари тржишта. Гасни уговор са Пекингом није просто комерцијални споразум — то је у суштини споразум о формирању потпуно нове инфраструктуре за експлоатацију и транспорт гаса.

И кинески лидер Си Ђинпинг и руски председник Владимир Путин однели су се према одлагању врло мирно, и после преговора упутили су се да отворе заједничке морнаричке маневре Поморска сарадња 2014 у Источном кинеском мору. Владимир Путин и Си Ђинпинг између осталог договорили су се да наредне године одрже војне маневре, приређене поводом 70-годишњице Победе у Великом Отаџбинском рату. Владимир Путин је изјавио да је он врло задовољан преговорима, посебно њиховим комерцијалним апсектом.

- Односи између Русије и Кине и даље се успешно развијају и избили су на принципијално нов ниво обухватног партнерства и стратешке сарадње. Посебну пажњу у преговорима смо поклонили економији. Кина заузима стабилно позиције водећег спољнополитичког партнера Русије. Прошле године робна размена наших земаља достигла је скоро 90 милијарди долара. И ми ћемо тежити да је увећамо до 100 милијарди 2015. године.

Судећи по инфорамцијама из извора блиских преговорима, потписивање уговора прикочио је проблем висине претплате за испоруке. Од ње са своје стране зависи цена гаса. Председник Владимир Путин се умешао у ток преговора и предложио да се размотри питање укидања руског пореза на експлоатацију гаса који ће се испоручивати Кини. Пекинг ће размотрити питање укидања пореза на руски гас.

А док цеви нису испуњене руским природним гасом, Кина ће добијати руски течни гас. Руска компанија НОВАТЕК је потписала 20. маја у Шангају уговор са кинеском CNPC за испоруку три милиона тона течног природног гаса годишње.

Андреј Федјашин,