Путин путује у Кину да реанимира вишеполарни свет

19-05-2014 12:13:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин посетиће 20-21. маја Кину ради преговора са председником Кине Си Ђинпингом. У принципу, руски и кинески руководилац сусрећу се два-три пута годишње, и у посети не би било ништа ванредно, када сенку на њу не би бацали догађаји у Украјини и око ње.

Тачније, асиметрична реакција САД и ЕУ на мајдан, голе оптужбе на рачун Москве и хистеричне претње да ће Кремљ бити изолован преко економских и дипломатских санкција. У суштини, Владимир Путин сада путује у Кину да реанимира вишеполарни свет.

Како је рекао сам Путин уочи посете у интервјуу кинеским медијима, он је уверен да ће предстојећи преговори дати снажан импулс даљем јачању билатералне сарадње у свим сферама, продубљивању координације на међународној арени. Руски експерти кажу да би било наивно тумачити то као путпуни окрет резигниране Русије у страну Истока.

Тим пре што Русија и Кина не планирају да говоре о формирању неког новог војног блока у Азији. У то је уверена већина руских експерата. Мада тешњу координацију дејстава у војној сфери и треба очекивати, говори шеф одељења за исток руске Високе школе економије Алексеј Маслов.

- Пошто ће преговори протећи у условима потпуно нове геополитичке ситуације у свету, посебно на западним границама Русије, једна од првих тема ће бити питање међународне стабилности. И питање о проширењу политичког, и могуће војно-политичког савеза између Русије и Кине.

Како се изразио помоћник руског председника Јуриј Ушаков, Владимир Путин вози са собом у Шангај фантастички пакет докумената. У њему је преко 40 споразума и уговора у областима од дипломатске сарадње до заједничке производње цивилних авиона и војне технике. Укупно Москва и Пекинг се прирпемају да повећају своју робну размену са актуалних 90 милијарди долара до 200 милијарди 2020. године.

И, наравно, сви чекају потписивање гасног уговора века: споразума о испорукама руског гаса у Кину.

Над уговором Пекинг и Москва су радили читавих 10 година и сада је он спреман. То је врло озбиљан и обухватан документ, изјавио је председник руског Гаспрома Алесеј Милер.

- Постоји само једно питање — то је такозвана пи-нула. Тачније стартна, базична цена у формули која је већ са нашим кинеским партнерима потпуно усаглашена. Зато је остало само мало: поставити једну цифру. И биће потписан тридесетогодишњи уговор за испоруку 38 кубних метара гаса годишње из Источог Сибира у Кину.

За сада се сви детаљи држе у тајности. Али по оценама руских експерата тржишта, цена руског гаса за Кину ће изнети око 350-380 долара за хиљаду кубних метара. Обими треба да буду увећани за неколико година са 38 до 60 милијарди кубних метара годишње. Прве испоруке ће започети 2018. године.

Другог дана посете Владимир Путин и Си Ђинпинг ће отворити заједничке морнаричке маневре Поморска сарадња-2014. У маневрима са обе стране ће учествовати 14 бродова, 2 подморнице, 2 одреда специјалаца морнаричке пешадије.

Занична посета Путина Шангају је приређена поводом Саветовања о сарадњи и мерама поверења у Азији. Овај форум је био основан 1992. године и укључује 17 водећих земаља Азије. А као посматрач ту улазе и САД.

Андреј Федјашин,