Америка - мачка у џаку за Европу

23-05-2014 10:04:55 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Европска унија и САД активирали су идеју формирања слободне трансатлантске економске зоне. Претпоставља се да ће трговински савез подржати напаћене економије ЕУ и САД. Експерти у том виде покушај да се створи противтежа растућим економијама Русије, Индије и Кине. Али, како кажу аналитичари, не ради се само о томе. Сама по себи идеја има мало шансе да буде остварена. Јер ЕУ и САД конкуришу између себе.

Према речима експерата то је реакција развијених земаља на кризу у преговорима у оквиру СТО. Она је постала очигледна када је свака од водећих економских групација или земаља почела да покушава да гради сопствене савезе слободне трговине. Преговори ЕУ и САД сууправо такав покушај да се разраде сопствена правила игре. При томе, у датом случају реч је не само о зони слободне трговине, тамо су и тако царине мале... Земље желе да на рачун савеза прошире сферу међурегионалних трговинских односа.

Прва земља захваљујући којој су акценти на међународном тржишту померени не у корист Европе и САД постала је Јужна Кореја. У трци за профитом Европа је потписала са њом споразум. После тога на хоризонту су се појавили други партнери, вођени су преговори, између осталог са Канадом. И све је ишло ка преговорима са САД. Прошле године биле су инциране консултације о трговинском споразуму са САД. Ипак када ће оне стићи до логичног завршетка, нико се не усуђује да прогнозира. Јер САД су водећи трговински партнер ЕУ и када добијају неке захтеве Американаца, европљани ипак рачунају на то да ће њихове компаније у већој мери бити заступљене на америчком тржишту. Али, како упозоравају експерти, лоби ЕУ на преговорима о форумрању трговинског савеза може и да не одбрани интересе европских произвођача, тачније да им не пође за руком да разраде рецепт комфорног присуства европских компанија на америчком тржишту. У принципу, ко ће на чијој територији бити на већем добитку, неће моћи одмах да се схвати.

Великим европским компанијама проширење трговинских оквира иде на руку. Што се не може рећи за средњи и мали бизнис ЕУ. На њих ће несумњиво бити извршен притисак и можда ће испасти тако да ће неко морати да се склони у страну или сасвим одустане од свог бизниса у корист великих корпорација. У датом случају реч је, наравно, о притиску америчких корпорација на европско тржиште.

Олег Обухов,