Орбан је такође ”великодржавни шовиниста”

15-05-2014 10:20:57 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/European People's Party/cc-by/ |


Са ефектом бомбе може се поредити иступање у парламенту Мађарске премијера земље Виктора Орбана на тему мађарске мањине у Закарпатју. И не зато што је иречени захтев за национално-културном аутономијом и двоструким држављанством за закарпатске Мађаре нешто ново.

Мађарска заједница више пута се обраћала с таквим предлозима централној и локалним властима. У марту 39 мађарских друштвених, културних и религиозних организација Закарпатја формулисало је исте такве жеље. Они су скренули пажњу руководства земље на раст међунационалних конфликата, које распирују наоружани радикали. Подвлачили су неопходност додатног финансирања националних мањина на рачун државног буџета. Мађари у Украјини, чију вољу је још једном формулисао Виктор Орбан, захтевају равноправност на свим нивоима живота, захтевају неопходне услове за развој матерњег језика и културе. Али зашто су речи Виктора Орбана у парламенту о осигурању једнаких права закарпатских Мађара са преосталим становништвом Украјине добиле данас такав одјек?

Према мишљењу заменика директора Института за земље ЗНД Владимира Жарихина,

- Ова изјава још једном доказује оно што је, рекло би се, очигледно. Да захтев Русије да се поштују интереси и права руских и рускофонских грађана Украјине није хир, није појава великодржавног шовинизма, као што то интерпретирају власти и Кијеву, а делимично и представници ЕУ. То је реална ситуација која је настала у мултинационалној украјинској држави. И у њој се могу поштовати интереси различитих заједница само помоћу федерализације земље. О томе је говорила све време Русија, о томе су почели да говоре данас у Мађарској. Ја оцењујем речи Виктора Орбана као захтев федерализације Украјине. Право на двоструко држављанство, на аутономију треба да буде пружено националним мањинама које компактно живе, између осталог закарпатским Русинима, које, како је исправно примећено, у Украјини нико не признаје. Мисао о будућој целовитости Украјине као федералне државе, убеђен сам, све више ће освајати умове у разним земљама — Русији, Мађарској, по читавој Европи. И тада под притиском европских земаља кијевске власти почеће преговоре о проширењу права са представницима југостока Украјине и њеног крајњег Запада — Закарпатја.

Шта је ипак било подстицај за препород захтева о аутономији и двоструком држављанству украјинских Мађара? Експерт је уверен:

- И руска и мађарска заједница нису испољиле посебну активност када су у Кијеву на власти биле прилично умерене снаге. А када су их сменили радикали — националисти, ови захтеви су постали реални услови преживљавања ових етноса. При томе, мађарска заједница у Украјини од 160 до 200 хиљада није најмногобројнија. У другим земљама Мађара је више. На пример, у Србији до 300 хиљада, у Словачкој пола милиона, а у Румунији више од милион људи. Али управо у Украјини мађарска мањина, као и друге националне заједнице, осећају се данас незаштићено.

Гајане Ханова,

Читајте више наУкрајина из минута у минут