Ћутљива Француска против украјинског рата

15-05-2014 10:12:35 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Anton Kruglov/ vostok.rs |


Анри Хјуд, предавач низа НАТО војних академија, стручњак у области војне етике, филозоф и писац, упутио је са отворено писмо председнику Француске Републике са позивом да хитно прекине политику санкција и подршку насиља у Украјини. Он је изложио свој став у интервјуу за Глас Русије.

Како ви оцењујете поштовање војне етике од стране украјинских трупа на Југоистоку земље?

- Овај конфликт изгледа да је врло насилан. Не сумњам да када би стране промениле улоге, и снаге устаника почеле да се понашају као друга страна, француска јавност и медији би подигли грандиозну буку.

У свом обраћању председнику Француске поменули сте потребу да се мајдановци поделе на две категорије, да се разликују мирни демонстранти од професионално припремљених за вођење уличних борби ултранационалистички расположених терориста који су можда малобројни, али добро обучени. Шта сте конкретно имали у виду?

- Сви већ одавно схватају: довољо је поменути постоајње таквог индивудуума као што је господин Андреј Парубиј или господин Јарош, који чуде својим ставом: тако, они су позвали у помоћ такозваног Емира Кавказа, који је познат као активни члан Ал-Каиде...

У Мајданском покрету су учествовале, наравно, демократске снаге које су се бориле против корупције у својој земљи и ми се односимо према њима са великим поштовањем. Али постоје такође и опасни елементи и, искрено говорећи, ја тако нисам ни схватио логику понашања наше владе и читаве Европске Уније. Сматрам да је срамота за наше медије што на све стране траже да ставе печат срама на нацистичке колаборационисте, а они им седе право пред носом.

Могу ли се разматрати ови мајдановаци као духовни наследници нацизма или сматрате такав закључак неумесним?

- Недовољно добро познајем ситуацију. Али уверен сам само у једном: када би се ти људи случајно нашли с друге стране барикада, тачније у табору присталица Јануковича, наши медији би викали о њима 24 сата дневно 7 дана недељно!

Неће ли сама ЕУ пострадати од оних санкција за које је одлучено да буду примењене према Русији?

- Мислим да ће највише пострадати Немачка. Управо зато немачки пословни кругови тако неприајтељски се односе према политици примене великих економских санкција. Они желе да се ограниче чисто симболичним санкцијама против Русије.

Једно остаје јасно: између Русије и Европе постоји очигледна економска многострука зависност. Она је присутна и у области продаје руда, енергије, тржишта, у скоро бескрајним могућностима за инвестиције... Са друге стране, руска тржишта желе да приме и већ примају ток готове робне продукције, између осталог немачке производње. Тако да у случају примене санкција, крајње је вероватно да ће пострадати пре свега наша сопствена економија.

То се тиче у првом реду руског гаса који може да неповратно оде у Кину. Мислим да ће Русија без муке наћи замену својим клијентима у тој области. Што се тиче нас, Американци ће покушати да нам пласирају свој гас из шкриљаца, што ће захтевати значајана улагања капитала. При пажљивом разматрању то је много мање рентабилно и привлачно него када смо први пут чули за њега.

Шта мислите, да ли Брисел изражава право расположење европског становништва? Да ли може да се очекује промена курса Европског парламента после избора?

- Не мислим да ће се десити обнова. Мени се чини да ћемо видети већи успех такозваних евроскептика. Сматрам да они могу да добију до трећине бирачког тела у неким земљама. Али то неће променити владајући поглед на свет.

Мени се чини да постоје у свету региони где је провалија између власти и народа веома дубока, то је Европа. Ако и постоје у свету режими који се ужасавају перспектива предаје власти у руке народа и уништавања олигархије, то су савремени владајући европски режими. Подсећам да у Француској председник има подршку мање од 18% становништва. А ниво поверења становништва према партијама и политичком систему у целини не премашује 10%. Велики медији су изгубили популарност.

По вама, да ли НАТО штети Француској или служи њеним интересима?

- Некада је НАТО био трансатлантска организација, а сада он тежи да направи планетарну армију, како би се претворио у жандарма за читав свет под управом САД. Мислим да многе мере царског типа америчке политике могу да се пореде са дејствима Наполеона 1812. године. Чак не подлеже расправи да Француска не треба да допусти да буде увучена у овакву авантуру.

Наше отворено писмо председнику Француске састављено је у име покрета Животна Сила у чије име се кандидујем за Европски парламент. Оно се завршава овако: ”Ми званично позивамо господина председника Француске Репубике Франсоа Оланда да објасни коначно јавно свој став и да преузме личну одговорност пред француским народом, свенародно полажући заклетву да ће доприносити пословима мира и борити се против ширења рата”.

Александар Артамонов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ