Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Тито или Спиридон Мекас

Тито или Спиридон Мекас

15-05-2014 10:01:18 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Герта Хас — Словенка аустријског порекла у своје 23 године радила је у обавештајном центру Коминтерне у Загребу и била један од најбољих стручњака за израду фалсификованих докумената. Њеној каријери у партији помагала су не само комунистичка убеђења и познавање марксистичке идеологије, већ и умеће да ради у илегали у условима потпуне конспирације.

Како је она говорила уочи своје смерти 2010. године: Умела сам да радим многе ствари. У том одговорном и важном послу требало је умети радити на изради докумената важних за животе људи. Јер они су превозили по земљи и у иностранство забрањене и опасне материјале.

Герта Хас је објаснила још једну легенду о Титовим документима. Неки британски обавештајац у својим сећањима је писао да је пасош на име грађанина Канаде Спиридона Мекаса са којим је Тито путовао по свету, био издат уз подршку британских и америчких специјалних служби. А познати шпијун Вилијам Стефенсон који је радио под псеудонимом Неустрашиви у књизи Човек кога су звали ”неустрашиви”, писао је да је још пре Другог светског рата Тито имао контакте са руководиоцем америчке обавештајне службе Вилијамом Донованом.

То је важно за разумевање зашто је Тито имао канадски пасош на име Спиродона Макса. Описујући ситуацију у Југославији уочи рата, Стефансон пише: Постојала је група људи спремних на отпор, комунисти на челу са Титом. Али тада је за све то било само име. Како су неки говорили, то је митска фигура, човек који је недавно допутовао из Совјетског Савеза и има у рукама канадски пасош на име Спиридона Мекаса. Како га је добио? Нико није знао. Тако је то и остало тајна. Тито се у то време веома нервирао. Јер Стаљин је тестирао остале руководиоце комунистичких партија источне Европе. Ипак, док су многи комунистички руководиоци строго поштовали указе из Москве на рачун пакта о ненападању са Хитлером, Тито је почео да се припрема за борбу против фашиста. И мада он више није добијао указе од Стаљина, зато је преко посредника имао инструкције од Донована. Он је уверио југословенске комунисте да без обзира на сва политичка неслагања, сви који ступе у борбу против фашиста, добиће помоћ од САД. Југославија не треба да сарађује са Хитлером. Њен пораз ће омогућити Берлину да изведе своје трупе са Балкана, а то прети распадом и СССР, и балканских драва, писао је Стефансон (Цитат по књизи A Man Called Intrеpid, The Lyons Press, p. 210).

Аутор књиге A Man Called Intrеpid никада није наводио никаква објашењња, мада новинари, историчари и публицисте стално су му тражили да то учини. Говорио је да не зна никакве детаље о контактима Тита и Донована, али тврдио је да су његове инфромације из поузданих извора. У другим мемоарима Intrеpid Last Case Стефенсон је признао да Титу пасош на име Спиридона Мекаса канадске власти нису издавале, то је био фалсификат југословенских илегалаца. При томе британски обавештајац је заменио једну легенду другом. Сада је тврдио да је Тито имао контакте са Донованом на неким бизнис-пројектима. ((William Stevenson, Intrеpid Last Case, p. 180)

Константин Качалин,