Жене у подморницама: шта то значи?

13-05-2014 04:22:13 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/U.S. Pacific Fleet /cc-by-nc |


На британским подморницама појавиле су се прве жене-официри. Поручници Максин Стајлз, Александра Олсон и Пени Такереј су успешно завршиле течај за морнаре на подморницама и уписале своје име у историјат британске ратне морнарице. Први пут током постојања Краљевских ВПС жене су добиле право да служе на подморницама заједно са мушкарцима.

У ратној морнарици Велике Британије жене служе већ више од 20 година – од 1990. године. Међутим, представницама лепше половине није било дозвољено да служе на подморницама, јер тобоже такав рад шкоди женском здрављу. Забрана је била укинута 2011. године, када је било утврђено да је такав рад опасан само за труднице. Стајлз, Олсон и Такереј су успеле да се уврсте у официре на подморници. Храброст Британски је већ оценио министар одбране земље Филип Хемонд, назвавши њихово достигнуће правим историјским моментом за Краљевске ВПС и армију. Међутим, можда је та радост преужурбана. Не сме се заборавити на специфичност рада на подморницама, - сматра војни посматрач информативне агенције Русинформбиро Анатолиј Соколов.

- Треба обратити посебну пажњу на психолошку компатибилност у служби жене и мушкараца. Жене су жене, мушкарци су мушкарци, њихови лични односи не смеју да утичу на испуњавање службених обавеза.

О томе да односи између мушкарца и жене на подморници могу да изађу ван оквира службених, британски законодавци су упозоравали много раније од укидања забране 2011. године. Њихова бојазан се повећала још више после скандала у САД-ама, прича председник Савета Санкт-1Петербуршког клуба морнара на подморницама, капетан Првог ранга Игор Курдин.

- Амерички носач авиона Ејзенхауер се налазио у петомесечној пловидби. Међу 1200 чланова посаде било је 300 жена. После повратка у базу 49 је поднело рапорт о отпуштању у вези са трудноћом. Отприлике исто толико је поднело молбу команди за дозволу да се уда за колеге. Зато треба узимати у обзир такве нијансе. Као капетан подморнице тешко могу да замислим, што бих радио у току три месеца са трудним девојкама.

Између осталих, сами морнари на подморницама иступају против идеје заједничке службе с женама. У недавном америчком истраживању на питање: Како се односите према служби жена на подморницама? већина мушкараца је дала негативан одговор. И то, при томе што у САД-ама жене служе на подморницама од 2010. године. Такво реаговање мушкараца није чудно, подморница није најбоље место за жене, - каже капетан Првог ранга Игор Курдин.

- У било ком правилу има и биће изузетака. Међутим, они само потврђују правило. Подморница је војни брод, на којем не би смело да буду жене. Није то због лошег предзнака, већ због специфичности службе на подморници.

После Велике Британије, команда МПС Француске изјавила је о својој одлуци да дозволи женама да служе на подморницама. Дакле, две европске земље ће се прикључити Канади, САД-ама, Аустралији, Шведској, Шпанији и Норвешкој, где су жене добиле право да служе на подморницама већ пре неколико година. Вероватно ће се та тенденција ширити. Можла је то зато, што правих мушкараца остаје све мање?

Александра Дибижева,