Холографски водени дисплеј

13-05-2014 03:49:43 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Холографска видео веза, специјални ефекат који Холивуд користи у фантастичним филмовима, данас је све реалнији. Млади руски инжењери из града Астрахања направили су дисплеј од воде с врло јасним сликама, па чак и мирисима, што код човека изазива потпуну илузију присуства.

Кад се укључи овај необични дисплеј прво се чини да се приказ појављује у самом ваздуху. Али, ако се пажљивије погледа, види се да се слика састоји од најситнијих честица воде. Тачније, од аеросола. Ма колико да се руком прелази преко екрана – длан се не кваси. Нема воде ни на поду. Читава ствар је у димензијама капи. Оне су микроскопске. Од истих таквих честица састоје се магла и облаци. Али, док се оне у природи стварају због промене температуре, овде потребне димензије задају ултразвучни таласи, истиче аутор пројекта „Магловити дисплеј“ Максим Камањин.

- Честице потребних димензија мешамо с тананом струјом ваздуха који има одређену аеродинамику. То је врло важно. Добијамо равноморно распоређени зид од најситнијих честица.

Руски производ се од страних разликује управо по особеностима аеродинамичког уређаја. „Магловити“ дисплеј астрахањских изумитеља приказује целовиту и стабилну слику у њеном додиру с предметима са стране. Другим речима – слика се може пробадати било каквим предметима, по њој се може прелазити руком, а она неће изгубити свој ефекат.

Принцип деловања „магловитог“ дисплеја је прилично једноставан. На аеросолно платно видеопројектор преноси слику. Њом се може управљати исто као и обичним таблетом са сензорским дисплејем – прстима руку. Специјална камера с инфрацрвеним сензорима који су монтирани у основу уређаја који ствара аеросолни екран, прати кретање руку. Компјутер истовремено може да обрађује до 1500 додира у интервалу мањем од 0,2 секунде, објашњава технички директор пројекта „Магловити дисплеј“ Александар Красноцветов.

- Користимо инфрацрвену камеру. Приликом додира прстију са струјом камера види прсте који су осветљени инфрацрвеном бојом и препознаје их као управљачки део уз помоћ специјалне програмске подршке.

Сајмови, рекламни штандови и презентације. Засад су ово једина места на којима се може видети ефектни руски изум. Вероватно ће се број корисника повећати ако се слици дода димензија. Она се може извести уз помоћ неколико „магловитих“ дисплеја и специјалне апликације. Још једну особеност руске технологије представља могућност примене у свакодневном животу. Интерактивни „магловити“ дисплеј који је направљен од еколошки чистих материјала, може се користити и као кућни освеживач ваздуха.

Станислав Каљакин,