69. Парада Победе у Русији

09-05-2014 03:47:35 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Више од 150 борних кола, 69 авиона и хеликоптера и више од 11 хиљада руских војних лица 69. пут је прошло Црвеним тргом у свечаном строју, одавајући пошту Победи у Великом Отаџбинском рату.

Дан Победе је без преувеличавања дан успомене на претке, који су по цену сопственог живота одбранили своју отаџбину да не би никада следеће генерације преживеле страхоте рата. Данас је неопходно да се учини све да не би то сећање престало, без обзира на то, што постоје они, који данас покушавају да поново подигну трулу мрку заставу нацизма, - каже ветеран Великог Отаџбинског рата Владимир Долгих.

За нас је то највећи празник. Повратак у успомене на те велике дане, пријатељима, који су погинули, и онима, који су живи. Дан Победе је велики празник, који треба пренети младим генерацијама, да би оне пренеле својим потомцима. Велики отаџбински рат, наша победа је пропаст идеологије фашизма. Оно, што се данас дешава у неким земљама –забрињавајући је симптом, који морамо да узимамо у обзир, док човечанство мора да се уједини ради борбе против неофашизма.

О томе колико је важна успомена на подвиг народа, који је заврнуо шију фашизму, говорио је и руски председник Владимир Путин, отварајући 69. параду Победе.

Прошло је 69 година од завршетка Великог отаџбинског рата, али је 9. мај био и биће наш главни национални празник. То је дан националног тријумфа, народног поноса, дан жалости и вечног сећања. То је празник, када побеђује снага патриотизма, када сви ми највише осећамо, шта значи бити веран отаџбини и колико је важно умети одбранити њене интересе.

Параде победе су одржане у свим субјектима Руске Федерације. Први пут у току 23 године велика прослава Дана Победе је одржана у Севастопољу. Ове године становници Крима такође славе 70. годишњицу ослобођења тог полуострва од фашистичких освајача. Становници Севастопоља су видели три врсте параде – копнену, поморску и, први пут, авијациону. Како су казали ветерани, који су посетили параду, такав призор никога није оставио равнодушним, његови размери су још једном потврдили однос Русије према подвигу совјетских људи.

Главни празник за читав наш народ је Дан велике победе, већег нема. Свет ће памтити да су мир одбранили такви хероји. То је успомена без заборава и слава без краја.

Заједно са становницима Севастопоља параду је пратио и председник Путин, који је стигао из Москве после завршетка свечаности на Црвеном тргу. Како је он истакао у свом иступању пред ветеранима, у томе, што су се Крим и Севастопољ вратили у отаџбину, постоји и њихов морални допринос, њихов однос према великој вредности јединства, правде и збијености.

Григориј Миленин,