Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Минут ћутања

Минут ћутања

09-05-2014 03:40:43 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Пажња, пажња! Говори и приказује Москва! Укључени су сви централни телевизијски канали и највеће радио станице у Русији. Гледајте и слушајте Москву!

"Светлом захвалношћу, светлошћу наше љубави, светлошћу туге наше, нека се озаре имена палих...

Сетимо се...

3 године, 10 месеци и 18 дана.

26.452.000 живота однео је Велики отаџбински рат.

Сетимо се...

Сетимо се оних који су се борили са непријатељем на фронту, који су се борили у партизанским одредима, који су страдали у нацистичким концентрационим логорима. Сетимо се оних који су без сна и одмора радили у позадини... Сетимо се оних који су стигли до Берлина и Прага, и којих нема данас са нама... Сетимо се спаљених села, засеока сравњених са земљом... Сетимо се стотина градова уништених, али неосвојених! Сетимо се сваке улице, сваке куће!

Војниче Великог отаџбинског рата! Стајао си до смрти под Москвом и Стаљинградом, носећи хлеб у опкољени Лењинград, горео си у тенку под Прохоровком... Гинући, ти си спасавао милионе живота. Ти који си изгубио своје вољене у Стаљиновим логорима, донео си слободу затвореницима у Аушвицу, Бухенвалду, Дахау... Ти ниси вршио инвазију на туђе земље, ниси тражио славу. Ти си бранио отаџбину! Бранио си своју породицу и животе будућих генерација. Сетимо се свих оних који су положили своје животе на олтар Победе... Ниско им се поклонимо.

Пролазе године, деценије, смењују се генерације... Али, зар се може предати забораву подвиг војника који су бранили не само наше животе, већ и саму титулу човека којег је желео да уништи фашизам.

На дан велике Победе сагињемо главе пред светлом успоменом на синове, кћери, очеве, мајке, дедове, мужеве, жене, браћу, сестре, рођаке, пријатеље који се нису вратили из рата...

Наступа тренутак тишине.

Вечна слава жртвама Великог отаџбинског рата! Вечна слава јунацима који су погинули за слободу и независност наше отаџбине!"