Да ли је пронађена „звезда смрти“? Астрономи сумњају

13-05-2014 03:21:36 | | Глас Русије/ vostok.rs |


На седам светлосних година од Сунца постоји хладна звезда која не светли – браон патуљак, који су приметили инфрацрвени телескопи НАСА у орбити. Није искључено да је то још један кандидат за улогу „звезде смрти“ –Немезиде. Име старогрчке богиње освете дато је хипотетичком објекту који с времена на време изазива изумирање неких врста на Земљи.

Историја тајанствене звезде потиче из 1984. године, кад су палеонтолози из САД на основу остатака древних морских организама дошли до закључка да се масовна погибија већине облика живота на Земљи понављала сваких 26 милиона година. Пошто се циклуси нису могли објаснити земаљским разлозима над загонетком су се замислили астрономи. По њиховој верзији, једна од звезда-сусетки Сунца у галаксији понекад прилази преблизу Сунчевом систему. Ово изазива немире у Облаку Оорт – сфери од милијарду комета око Сунчевог система. Пошто остају без равнотеже, комете падају и лете унутар система, изазивајући појачано „бомбардовање“ Земље и других планета.

„Звезда смрти“ је била веома тражена, подсећа водећи научни сарадник Института за астрономију РАН Дмитриј Вибе.

- С времена на време у науци су се појављивали покушаји да се утврди периодичност у променама геолошког стања Земље, климе и својстава атмосфере. Ови покушаји доводе до тврдњи да постоји периодичност или од 26 милиона година, или у још већем интервалу. И ову периодичност неки покушавају да повежу с извесним процесом ван Сунчевог система. Једно од таквих објашњења је то да Сунце има удаљену звезду-сателит. Наводно, овај сателит се врти око Сунца у периоду од 26 милиона година.

Шта је било познато о најближем окружењу Сунца? Да се на четири светлосне године од њега налази звездани систем Алфа Кентаура, а на шест светлосних година – Бернардова звезда. Откривање додатних „суседа“ је почело тек у току последих година, кад је почела обрада огромне масе података уз помоћ инфрацрвених телескопа. Тако је 2013. године свет науке сазнао да постоји топли „браон патуљак“ који једва светли. О њему су неки почели да говоре као о „кандидату“ за улогу Немезиде. И ево, сад је откривен његов „сабрат“, само хладан.

Али, даље астрономи доспевају у ћорсокак. Да би се одредило да ли је неки од ових објеката „Немезида“ треба тачно знати како се кретао у односу на Сунце пре више милиона година. Засад није могуће израчунати орбите, како планета, тако ни звезда. Није искључено да је један од објеката заиста удаљени сателит Сунца. Иако, не мора бити тачно да је управо он изазивао изумирање земаљских врста.

Док спорови још увек трају део астронома је предложио да се не диже паника и да се откривеном објекту да „мирније“ име – Тиха (Tyche). Као име старогрчке богиње среће.