Мелодије рата и победе

09-05-2014 03:18:35 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexander Vilf/ vostok.rs |


9. мај. Овог дана 1945. године одјекнула је дугоочекаивана вест о победи Совјетског Савеза над нацистичком Немачком у Великом Отаџбинском рату. Сузних од радости очију људи су на улицама честитали победу једни другима. Многи су се грлили, љубили.

Овај празник је постао највећи у историји Совјетског Савеза. Отада се овог дана одржавају параде на Црвеном тргу, по читавој земљи се одвија народно весеље, увече се даје ватромет. Свуда се чују песме Победе. У нашој земљи их има много. Живи ветерани све до сада се сећају, какво је било Пролеће 1945. године.

Заузимање Берлина и капитулација Немачке је радосни предосећај повратка кући, у родну груду, где те чекају најближи. У тај тренутак је срце певало: Давно нисмо били код куће.

Они, који су ратовали, заиста су извршили велики подвиг. Отаџбина их је одликовала високим ордењем и медаљама. Сваки 9. мај ветерани ставе на груди заслужна одликовања. Они све до сада чују позив: Фронташи, ставите ордење! Њихова одликовања подсећају нас на то, коме дугујемо овај радосни празник.

Не могу се набројати све песме, посвећене победи. Оне се преносе с колена на колено, подсећајући на тај велики дан, када је дошла дугоочекивана вест...