КАМАЗ учвршћује позиције у Индији

13-05-2014 10:50:42 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Индија је један од три стратешка правца руског концерна КАМАЗ на светском тржишту, заједно с Кином и земљама Латинске Америке. Ово је за аганцију „Русија данас“ саопштио руководилац службе за штампу руског концерна Олег Афанасјев.

Недавно је КАМАЗ учврстио своје позиције у Индији поставши власник целог пакета акција мешовите компаније Kamaz Vectra Motors Limited, истакао је он:

- Индијско тржиште чини преко 300 хиљада камиона годишње. То је једно од највећих тржишта камиона на свету, заједно с Кином, Бразилом и још низом земаља. Индија је занимљива за КАМАЗ с тачке гледишта повећања продаје и географског ширења.

Индија реализује неколико великих инфраструктурних пројеката везаних за изградњу путева и иригационих канала, вађење угља и других руда. Зато возила КАМАЗ од 260 коњских снага, снабдевена мотором од осам цилиндара капацитета око 12 литара, лако налазе своје потрошаче, без обзира на оштру конкуренцију произвођача камиона из Немачке, Јапана и Кине. Олег Афанасјев је истакао да КАМАЗ пре свега рачуна на своје предности као што су поузданост у раду и једноставност у експлоатацији, као и на оптималан однос „цена-квалитет“. То је огромна одскочна даска за раст продаје:

- Тренутно је продаја релативно мала. Пројектни капацитети наше производње износе до 5 хиљада камиона годишње и ми радимо у овим оквирима. Наравно, развијамо сервисну базу, због тога што не постоји продаја камиона без сервисирања.

Олег Афанасјев је саопштио да је један од партнера КАМАЗ на индијском тржишту велико предузеће за производњу аутомобила Ashok Leyland. А преузеће за склапање делова КАМАЗ налази се на 70 километара од Бангалора у граду Хосуру. Очекује се да ће ове године бити продато 7 хиљада руских камиона на индијском тржишту. Притом треба проширити линију модела који се склапају. Између осталог, у питању су возила са страницама које се отварају и грађевински кипери са шасијом КАМАЗ-6540 с воланом на десној страни, као и производња магистралних тегљача. Ово ће дозволити да КАМАЗ заузме једну од водећих позиција на тржишту теретних аутомобила.

КАМАЗ такође поседује предузећа за склапање аутомобила у Пакистану, Ирану и Вијетнаму. Најављени су излазак на кинеско тржиште, као и ширење присуства концерна у Латинској Америци.

Наталија Кашо,