Нелсон Мандела „први и незаборавни“

12-05-2014 08:00:18 | | Глас Русије, фото: East News/Rebecca Hearfiled/UNICEF HandOu |


Нобеловац, борац за слободу, човек-легенда. Пре 20 година 10. маја Нелсон Мандела је постао први тамнокожи председник ЈАР. Осуђен доживотно, он није само повратио слободу, већ је постигао и легализацију Афричког националног конгреса, водио активну борбу против апартхејда.

Нелсон Мандела је преминуо у 96. години свог живота. Може да се тврди да је он био најважнији лидер у историји Јужне Африке. Основни правац његове политике је постала борба против расних и националних противречности без великог насиља. Незапосленост, криминал, ниски ниво економије – то је био врео котао, који је он успео да охлади, док су године, када је био у затвору, учиниле његово име симболом тежње за слободом. Директор Центра за афричка истраживања Института опште историје РАН Аполон Давидсон.

- Главни правац његове делатности је било, како да помири различите расе, које живе у земљи. Његово је име у читавом свету постало мимбол мировњаштва. Он је успео заједно са истомишљеницима да сачува земљу од грађанског рата међу белцима и црнцима. То је било на рубу 1980-х и 1990-х година. Када је он изашао из затвора, где је одлежао 27 година, срео је судију, који му је изрекао пресуду: доживотни затвор. Мандела му је предложио да заједно граде будућност земље. Он је наговарао Африканце да не памте увреде, које су, како су они сматрали, нанели им белци током 350 година свог господства.

Експерти истичу да је у рођеној Африци Нелсон Мандела могао да остане на положају председника до краја живота. Међутим, он је искрено веровао у оне демократске вредности, које је пропагирао, те чак није хтео да се кандидује за други рок. 1999. године се он повукао из политике и посветио се добротворној и делатности и заштити људских права, оставши ауторитет за свој народ. Пред микрофоном је доктор историјских наука Александра Архангелска.

- Читава нација се састоји од његових следбеника. Иначе, политика странке Национални конгрес, коју је усмерио Нелсон Мандела још почетком 1990-х година, била је концепција развоја афричке државе, која се све до сада реализује. Афрички Национални конгрес се руководи не само њом, већ и декларацијом – како је било уписано, тако се у том смеру развија држава и данас.

Нелсон Мандела је био један од најпоштованијих државника. Он је пропагирао идеје толерантности, расне једнакости, демократске вредности и људска права.

Међутим, како истичу експерти, после рушења колонијалног режима је регрес земље практично неизбежан. Управо то се и дешава у савременој Јужно-Афричкој републици. После 20 година је у земљи поново тешка економска ситуација, расту незапосљеност, криминал и насиље.

Диана Горшченикова,