У Москви одржана Парада победе, а у Београду најављена геј-парада

09-05-2014 02:11:55 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У време када се у Москви на Црвеном тргу одржава Парада победе у којој са поносом дефилују хиљаде војника у знак сећања на величанствену победу над фашизмом, увек се изнова спонтано поставља питање – да ли ће можда и у Београду бити организована макар слична војна парада која би подсетила нове нараштаје да се зло нацизма више никада не сме поновити?

Међутим, одговор је већ унапред јасан и он гласи да по обичају од тога нема ништа, а једина парада коју ће Београд видети овог месеца – биће геј парада.

Дакле, поводом Дана победе над фашизмом 9. Маја, у чак 16 градова широм Русије данас су организоване свечане војне параде са учешћем ратних ветерана, официра, војника и војне технике, а традиционално такве манифестације прати велики број захвалних грађана, који добро разумеју значај и поуке Другог светског рата. Наравно, далеко најпомпезније се сваке године одржава Парада победе на Црвеном тргу у Москви, која је и ове године окупила више од 10.000 војних лица и непрегледну колону војне технике, што све заједно по правилу изазива оправдане уздахе одобравања и у Србији код свих оних гледалаца телевизијског програма који одгледају макар мали инсерт из тог спектакла.

А с обзиром да је и овде дуги низ година постојала традиција одржавања војних парада у част победе над тим злом, и то поготово зато што је србски народ у тој борби поднео невероватно велике жртве, отуда би било сасвим логично да се 9. Мај обележава на видљив начин, као одређени вид превенције да се неће догодити обнова страшне идеологије, иако се у данашњој Европи понегде већ могу приметити опомињући знакови несметаног буђења фашистичких тенденција.

Међутим, иако је очигледно да ће и овај Дан победе у Србији протећи са врло скромним, и у јавности скоро неприметним манифестацијама посвећеним коначном сламању нацизма, а поготово без свечане Параде победе - ипак ће у Београду овог месеца по свему судећи бити одржана једна Парада, и то уз свесрдну подршку медија, страних дипломата и државе, али само „Парада поноса“ или такозвана геј-парада.

Иначе, тим поводом је на пример шеф делегације Европске уније у Београду Мајкл Девенпорт готово заповедним тоном поручио Влади Србије и властима у главном граду, да требају обезбедити одржавање геј-параде, јер би по његовим речима одржавање таквог скупа представљало „јасну поруку свим људима који желе да користе језик претње и насиља да је такво понашање неприхватљиво“.

Иако би се од званичног представника Европске уније могло очекивати да рецимо по тој истој аналогији подржи и одржавање војне Параде у Београду у част победе над фашизмом, што би такође представљало поруку свим насилницима у Европи да су њихове идеје нерихватљиве, као на пример оним организацијама у Украјини које данас отворено истичу своје неонацистичке симболе, то се ипак није догодило.

Према томе, чини се да ће и овог маја у Београду бити одржана само геј-парада, коју ће као и прошлог пута обезбеђивати чак око 6.000 србских полицајаца, што у укупном збиру значи половину од броја учесника на Паради победе у Москви, а самим тим вероватно и сличне трошкове. А они грађани који ће хтети макар за тренутак да осете истински понос због победе у Другом светском рату, изгледа да ће морати и ове године да потраже неки сателитски програм на даљинском управљачу, да би видели понеку сцену са Црвеног трга.

Ратко Паић,