Наришкин из Београда поручио да се свет налази на ивици катастрофе

08-05-2014 11:02:04 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Vladimir Fedorenko/ vostok.r |


У оквиру своје тек завршене посете Београду, председник руске Државне Думе Сергеј Наришкин је учествовао и на скупу под називом „Балкански дијалог 2014“, на коме је казао да се „сваки дијалог састоји у признању права других да изнесу своје мишљење“. Међутим, с обзиром да Европска унија забрањује улазак Наришкину, а самим тим и могућност за изнесе своје мишљење, отуда произилази закључак да Европи баш и није стало до дијалога.

Али оно што је Наришкину забрањено да лично каже у земљама Европске уније, па чак и у Црној Гори која се такође придружила тим санкцијама, могло се чути у Србији током другог дана његове посете на поменутом руско-србском научном скупу у београдском хотелу „Хајат“.

Дакле, председник руског парламента је између осталог казао да је Русија данас директно заинтересована за успех и развој Балкана, као и то да су амерички заговорници једнополарног света довели свет у слепу улицу, те додао да их ни позивање на људска права није спречило да прислушкују цели свет, нападају Ирак, извозе револуције и државне преврате. Он је као пример за то навео њихову подршку противуставном преврату у Украјини, после кога нове кијевске власти сада изводе казнене операције против сопствених грађана који траже федерализацију и уважавање својих права.

Сергеј Наришкин је затим, нагласивши да то говори са пуном одговорношћу, устврдио да имамо посла са геноцидом екстремиста у Одеси, и то не само над руским, него такође и над украјинским народом. Он је потом констатовао да се крије страшна истина о тим догађајима и запитао се како је то могуће у центру Европе, у 21. веку.

За лидере из Кијева је рекао да застрашују или физички ликвидирају своје противнике, али да ће на крају они добити од народа по заслузи. А с обзиром да на Западу очигледно не постоји жеља да се кијевске власти казне, јер им штавише дају легитимитет, они их тако охрабрују и подстичу на нове злочине. Подсетио је и на буђење неонацизма у балтичким земљама, иако се сви добро сећамо фашизма који је постојао тамо где није било моралне хигијене, а због свега тога - свет стоји на ивици катастрофе.

Управо из тих разлога, председник руске Думе је у овом драматичном тренутку позвао све своје европске колеге и парламентарце да преузму одговорност јер нам, по његовим речима, историја неће опростити затварање очију пред том опасношћу.

Напослетку, Наришкин је изнео мишљење да се антируска хистерија претвара у профашистичку пропаганду, те изјавио да би многе трагедије биле избегнуте да светска заједница памти историјске поуке, а на крају је закључио да је због недавне одлуке Савета Европе озбиљно страдала перспектива европске сарадње.

Међутим, како видимо, наведене речи упозорења нису могле да буду изречене нигде у Европској унији због санкција које је она увела целом низу највиших руских званичника, укључујући и самог председника парламента Русије. Утолико више се показала исправном одлука Србије да се не прикључи таквим бесмисленим мерама, за које се нимало не може рећи да имају демократски карактер. И зато је изгледа само у Београду било могуће, да употребим израз Емира Кустурице са тог истог научног скупа, да се пробије „медијска завеса Си-ен-ена“, те да се свету каже истина која ће га ваљда отрезнити и повући натраг са ивице катастрофе, како то рече Наришкин.

Ратко Паић,