Кијев: Продаћемо признање председничких изобра за Женеву-2

08-05-2014 09:43:25 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Eduard Pesov/ vostok.rs |


Пошто су кијевске власти отворено одбациле чак могућност дијалога југа и истока земље, одржавање састанка Женева-2 фактички губи смисао. Вршилац дужности министра иностраних послова Украјине Андреј Дешчица изјавио је да влада у Кијеву представља све регионе земље и нема никакве потребе да се мења формат Женеве-1.

У том контексту привремени украјински министар сасвим отворено је покушао да се цењка на предмет учешћа кијевске хунте у Женеви-2. Он је изјавио да ће Кијев бити спреман да прода своје учешће у конференцији у замену за признање председничких избора заказаних за 25. мај априори законитим од стране Русије. На потпуну апсурдност таквог прилаза скренуо је пажњу министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

Избори које кијевска хунта покушава да наметне читавој Украјини одвијаће се до усвајања устава. Становницима је фактички предложено да бирају ”председника у џаку”, који ће већ после избора сам одредити границе својих овлашћења. У државној правној пракси то не нешто невиђено.

Русија је спремна да и даље разматра могућности организације дијалога између конфронтираних страна у Украјини, рекао је Сергеј Лавров.

- Оно што је могла да учини међународна заједница, тачније да усагласи оквире у којима ћемо видети регулисање украјинске кризе, то смо већ учинили. То је пре свега изјава од 17. априла (о Женевском четвоространом састанку о Украјини). Опет да се састајемо у таквом истом формату, када опозиција актуалном режиму не седи за преговарачким столом? Ми ћемо опет ићи у круг и говорити да је потребно испунити оно о чему смо се договорили. А то треба да испуне Украјинци. И режим, и они који му се супротстављају. Они треба да живе у једној земљи.

Треба почети од тога да се повуче армија са истока, прекину казнене операције и да се ступи у дијалог са народом, уверен је руски министар.

Министар иностраних послова Русије изјавио је да код њега већ изазивају недоумицу свеопште оптужбе Русије за мешање у ствари Украјине, провоцирање нереда, слање агената, учешће у борбама мал те не руске армије. Лавров сматра све то делом информационог рата против Москве.

- Ми немамо шта да кријемо. Наша армија се налази на својој територији и бави се делатношћу коју нико није забранио. И која не крши никакве правне и моралне принципе. И која се уклапа у оквире међународних споразума. Ни једна инспекција која је у последње време посећивала ове регионе није могла да изведе закључак да се бавимо некаквом опасном војном делатношћу.

Сама кијевска хунта шаље нове одреде за казнене операције за смиривање истока Украјине. И паралелно притиска опоненте у парламенту. Пре два дана из Врховне раде Украјине били су насилно истерани посланици који се не слажу са курсом кијевске владе законито изабране опозиционе Партије региона и Комунистичке партије Украјине.

Андреј Федјашин,

Читајте више наУкрајина из минута у минут